Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Karácsony ünnepe

Sok a nyomorusága és fájdalma a mi idei karácsonyi ünnepünknek, az esztendő legszebb ünnepének a mikor a családi szeretet sugárzik és melegit.

 

Ünneprontó a nagy szegénység, minden üzletben, vállalkozásban ott a megdermedés szerteszét százezrek keresetnélkülisége. A karácsonyfa tündöklő és meleg körébe sokan nem juthatnak be máskor sem, de most nagyon sokan nem. Ezek száma szokatlanul nagy, s ha valahol, a fővárosban szemlélhető.

 

Itt már napok óta a jótékonyság, az emberszeretet, az irgalmasság fáradozik, hogy az inség kemény ujjait feltartsa fojtogatásában, a könyeket apassza, és kenyeret varázsoljon elő, a Jézus öt kenyerét, melynek az isteni jótékonyság minden darabját ezer éhező számára tette táplálóvá. A bibliai kenyeret a jószivűség most ujra süti és osztogatja.

 

Névtelen jótékony emberbarátok kovászával termékenyitve, napok óta osztogatják a fővárosban a kenyeret a szegényeknek. Egy-egy nap tizezer kenyeret is képes az áldozat oltárára vinni. Mennek látni a nyomort és a szivek érzéséből dagadt kenyeret, s magok is oda tesznek egyet, vagy pénzt, nehogy elfogyjon az esdekelt falat.

 

A jótékonyság a fővárosban meghatóan nagy mérvü lett. Hentesek, pékek, korcsmárosok, kávésok, tejkereskedők, szénkereskedők sietnek a segítség és nyomor enyhítésére; a nap bizonyos óráiban kiosztják adományaikat, karácsony délutánjára pedig száz meg száz helyre hívták a szegényeket, hogy kapnak hurkát, meleg ételt.

 

A munkanélküliek sokasága ezekben a napokban tüntető körjáratokat tartott a főváros legfényesebb utczáin az Andrássy –uton, a váczi-és koronaherczeg utczákon és csapatosan mutogatták, hogy nincs téli ruhájok, rongyosak, sápadtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98