Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Szegények karácsonya

A szegények kenyere. A családok ünnepe, a karácsony szomorú az elhagyatottakra és nyomorgókra. Jószívű emberek igyekeznek is rajta, hogy ezen a napon a szegények is közelebbre vonassanak az elégedettekhez. Az idén a jótékonyság munkája nehéz.

 

Nagy a szükség országszerte, általános a munkanélküliség. A társadalom tevékenysége, egyesek áldozatkészsége fokozódott a szükség és nyomor közepette. A fővárosban a régen tartó üzleti és vállalkozási pangás tömérdek munkás ember számáre elvonta a kenyeret, sehol sem lehet munkát kapni, kenyeret keresni.

 

A népkonyhák csak megerőltetéssel birják teljesíteni feladatukat, de ezren és ezren még azt a néhány fillért sem képesek előteremteni, melyért itt meleg ételt kaphatnak. Az inség, az éhezés enyhítésére decz. 18-ika óta ingyen kenyeret osztanak ki a Podmaniczky-utcza 45-ik számu házának egyik üres boltjában.

 

Reggel 6-10 óra és délután 4-10 óra közt jókora darab kenyeret kap mindenki a kinzó éhség ellen. Nincs semmi neve, vagy czíme a jótékony intézetnek, a kik a kenyeret adják a tél folyamán, ismeretlenek kivánnak maradni. Seregestül megy, a kinek kenyér kell, rongyosok, szánalmas külsejűek. A fűtött helység hátsó, magasabb részén hosszú állványon állnak és fogynak a kenyerek.

 

Széles karajt szelnek le mindenkinek. A kisebbek kisebb, a nagyobbak és erősebbek nagyobb darabot kapnak a friss, ropogós héjú barna kenyérből. az első napon 4700 karaj kenyér fogyott el. Más jótékony emberek karácsonyra tejről, hurkáról gondoskodtak.

 

Egy nagy borkereskedés pedig ezer liter magyarádi bort ingyen oszt ki a munkanélküli családos munkások között. A szétosztás deczember 24-én reggel nyolcz órakor kezdődik. Utalványt egy-egy liter borra az Eötvös-utcza 44. I. emelet 2. szám alatt levő irodában adnak egy rövidke igazolványra, melyben a munkás utolsó munkaadója kijelenti, hogy jelentkező, a ki nős ember, a legutolsó héten nem volt munkában. Az igazolványnyal a munkakönyvet is be kell mutatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98