Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Bál a Burgban

 A bécsi Burgban két év óta nem volt udvari bál. Most január 9-ikén újra fölnyiltak a fényes termek.

 

A magyar méltóságok közül ott voltak: Széll Kálmán miniszterelnök, báró Fejérváry Géza honvédelmi miniszter, báró Bánffy Dezső főudvarmester, továbbá a magyar delegácziónak sok tagja, köztük Szilágyi Dezső, a delegáczió elnöke.

 

Megjelent az uralkodó családnak csaknem valamennyi tagja, az udvari és állami méltóságok, a tábornoki kar, a diplomácziai testület és az arisztokráczia számos képviselője.

 

A király Thyra cumberlandi herczegnővel karonfogva lépett a terembe. Utána jöttek: Cumberland herczege Mária Jozefa főherczegnővel, Ferencz Ferdinánd főherczeg Stefánia özvegy trónörökösnével, azután pedig párosan a királyi ház többi tagjai.

 

A táncz alatt - a melyben az uralkodóház fiatalabb tagjai is részt vettek -a király körüljárt a teremben és sok jelenlevő előkelőséget megszólitott. Mielőtt a társaság a terembe ment, a király és Mária Jozefa főherczegnő a diplomácziai világ számos férfi-és hölgytagját üdvözölte.

 

A báli öltözetökről a következőket jegyzi föl egy tudósító: Az uralkodó fém az ezüst volt. Az udvari bál mesés fényű toilette-jei valósággal ragyogtak az ezüsttől.

 

A sok ezüst szinte kápráztatta a szemet, ezüstből voltak részben a szövetek is, ezüstből készült a ruhák díszítése is, ezüst pikkelyecskék borították a legkülönbözőbb alakokban és a legváltozatosabb ízléssel a szövetet, a csipkét és a gázt és fényüket csak fokozta a berakott sok drágakő.

 

 

Ezüstből készült elsősorban Stefánia özvegy trónörökösné toilett-je. A szövet a legfinomabb ezüstszálakból van fonva szinte láthatatlan selyem alapon: szinte átlátszó és mégis oly sűrű, hogy megszakítás nélkül való ragyogó felületnek látszik.

 

A csillogó egyszínűséget kellemesen tarkította a rózsaág, a mely a bal vállához volt felerősítve s onnan egészen a csípőig nyult le. Ezüst, drágakő és csipke gyönyörű harmóniában változnak művészies himzéssel és klasszikus fodrokkal. Az ezüst szövet, a melyet peau d'argent-nak neveztek el, rendkívül alkalmas művészi fodrok készítésére.

 

Egyszerűségével tünt föl Erzsébet főherczegnőnek első báli ruhája. De a hófehér ruhának ez az egyszerűsége csak látszólagos.

 

A fiatal főherczegnő ruhája az ízlés műremeke és gyönyörűen illik karcsú termetéhez. Fehér selyem, fölötte ezüstös gázzal, az egész ruhán szétszórt gyöngyvirág, a mely     a derékon bokrétává erősbödik.

 

Mária Jozefa főherczegnő ruháján a díszkrét szinek bámulatos összhatása tűnt fel. Az elefántcsont színű atlaszról fehér rózsa-girlandok ereszkedtek le, a melyek a drága csipkével sajátszerűen összeillettek.

 

A dísznek, különösen a csipke-volant-nak elrendezése és a rózsagirlanddal való egyesítése előkelő és a mellett mégis meleg színt adott ennek a ruhának.

 

Izabella főherczegnő aranynyal gazdagon díszített fehér Moire Magnifique ruhát viselt. A ruhán hosszú Cluny-Guipure csipkék szintén remek aranyhímzéssel képezték a díszítést.

 

A két méter hosszú uszályt fehér selyem musselin fonadék és hasonló színű selyem rózsák díszítették. A bálban látható remek mívű ruhák legnagyobb része bécsi és budapesti műtermekben készültek.

 

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bál a Budai Várban Széll Kálmán miniszterelnök Fejérváry Géza honvédelmi miniszter Bánffy Dezső főudvarmester Szilágyi Dezső - a magyar delegáció tagja Thyra cumberlandi főhercegnő Mária Jozefa főhercegnő Stefánia főhercegnő Erzsébet főhercegnő "Erzsi" Estélyiben
Cikk-ajánló
Kalandozás a világűrben Kalandozás a világűrben
Habár a csillagok rejtelmes világába egyre jobban behatol a tudomány,...
Kuropatkin mint békeapostol Kuropatkin mint békeapostol
A londoni „Daily Telegraph”, a melynek Pétervárról...
Betörőből – árdrágító
Mert vagyont egyik sem gyüjt. Ebül szerzett, ebül vész! Az, aki ma...
A régi Pest emlékeiből A régi Pest emlékeiből
A mit a mai belvárosból a régi Pest maradványainak nevezhetünk, a tíz...
Manchester United-FTC. 7:0 Manchester United-FTC. 7:0
Az angolok pénteki játéka után, általános érdeklődés nyilvánult a...
Jó formát árultak el kerékpárosaink a vasárnapi elő- és középfutamokban Jó formát árultak el kerékpárosaink a vasárnapi elő- és...
A kerékpáros versenyzők szeles, hideg időben 1000 méteres távon...
A gyufatröszt létrehozásának előkészületei A gyufatröszt létrehozásának előkészületei
A gyufatröszt előkészitésének munkálataiban a kiküldött bizottság...
A szemüveglencse A szemüveglencse
Kovács úr végre rászánta magát, hogy felkeresi a szemorvost. A baj...
A közönség A közönség
A közönség nemcsak fegyelmezetlen, hanem indolens is - mondta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98