Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Halálos szülés

Disznós Ferenczné szülésznő ma súlyos váddal terhelve állott a budapesti büntető törvényszék előtt.

 

Az őszszel ugyanis Disznósnét sürgősen hívták egy Berensky Sándorné. nevű fiatal asszonyhoz, aki első gyermekét szülte. A szülésznő rendkívül előhaladott stádiumban találta az asszonyt, aki rövid idő múlva meg is szülte gyermekét. Másnap azonban láz ütött ki rajta. A szülésznő rögtön orvost hivatott, de nem tett azelőtt említést arról, hogy a beteg testén kis seb van, amelyen esetleg fertőzés történhetett. így történt, hogy az asszony állapota rohamosan rosszabbodott, és dr. Ország Sándor, akit másodszor hívtak hozzá, gyermekágyi fertőzést konstatált.


Egy hét múlva Berenskyné. meghalt, és a szülésznő ellen vizsgálat indult meg. Ebből az tűnt ki, hogy tisztátalanul kezelte az elhunyt aszszonyt és igy a törvényszék vád alá helyezte Disznós Ferencznét A mai végtárgyalás adataiból azonban az világosodott ki, hogy az elhalt egész környezete, ágya és ruházata, valamint fehérneműi olyan állapotban voltak, hogy a fertőzést a szülésznő minden gondosság mellett sem lett volna képes elhárítani. A fertőzési közvetlenül, okozó seb pedig a szülésnek volt a következménye.

 

Ilyen értelemben nyilatkoztak a tanúul beidézett orvosok, valamint dr. Ajtay Sándor törvényszéki orvos-szákértő is. A tanuk megesketésénél érdekes jelenet játszódott le. Dr. Kesserü Lajos alügyész az eskü után a következő kérdést intézte dr. Ország Sándor orvoshoz:
— Orvos ur, szíveskedjék megmondani, esküdött -e, mert én nem hallottam.
— Igen, kérem, esküdtem — volt a tanú felelete, — de egyúttal megjegyzem és akademicze állítom is, hogy esküt az orvos csupán ténykedésére nézve tehet, de szakértői véleményére meg nem esküdhet Magam is csupán annyiban jelentem ki eskümét letettnek, amennyiben az ténykedésekre vonatkozott.


Tóth Ernő táblai bíró, elnök: Igenis, a tanú urat ténybeli körülményedre vonatkozólag hallgatták ki és ezekre tette le az esküt.


Ezek után az ügyész elejtette a vádat és a törvényszék felmentette a szülésznőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98