Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

Amit a khinai császárnőről tudni érdemes

Általánosan ugy vélekednek, hogy annak a szerencsétlen lázadásnak, a mely Khinában már is annyi ember életébe került, főokozója az özvegy császárné Csu-Szi, akinek képét most bemutatjuk, még pedig egy khinai művész rajza után, aki a császárnét trónján ülve rajzolta le. A császárné fején czifra, két oldalt csüngőkkel ékített kalapforma fejdísz van, ruházatán nagy, kerek foltok láthatók, a trón felső karján pedig jobbról-balról két-két sárkány alak mereszkedik.


Ez a nő tulajdonképpen törvénytelen felesége volt Hszien –Fong császárnak, kit ezen nőtől származó fia Tung-Csi követett a trónon. De ez még kiskorú lévén, melléje kormányzoul az elhalt császár másik feleségét és Csu-Szit rendelték. S az éleseszű, rendkivüli nagyravágyó Csu-Szi már akkor tulajdonkép maga uralkodott.

 

De Tung- Csi császár nemsokára meghalt, valamint neje és a másik kormányzó császárné is, s így aztán az uralom egészen a Csu-Szi kezében maradt, ki aztán a mai császárt, oldalági rokonát, Kuang-Szit emeltette a trónra. Ez azonban tehetetlen, félénk ember volt és a kormányzás továbbra is Csu-Szi kezében maradt, aki pedig zsarnokian, keményen uralkodott és az idegeneknek mindig nagy ellensége volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98