Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

Égett a kikötő New Yorkban!

New-York városával szemben Hoboken kikötöben junius 30-ikán borzasztó tűzvész pusztitott, mely mind a százakra menő emberéletnél, mind pedig az anyagi kárnál fogva a legnagyobb szerencsétlenségek közé tartozik. Hoboken kikötő, nagy tengerparti raktárakkal (dokk.) A tűz délután 4 órakor ütött ki egyik dokkban s roppant gyorsasággal terjedt, ugy hogy a kikötőben levő hajókra is elterjedt, mert a nagy tengeri hajók gőzre fűtve nem lévén, a veszedelem közeléből el nem menekülhettek.

 

A Hamburg és Amerika közt közlekedő német hajózási társulatnak Hoboken a kikötője. Ennek hajói közül a „Kaiser Wilhelm der Grosse” (Nagy Vilmos császár) hatalmas hajót vontatót gőzösökkel idje korán a nyilt tengerre vihették, de a „Bremen”, a „Saale” és a „Main” gőzösök már égtek, mikor elvontatták. Az utóbbi hajó sérült meg legjobban. A tűz tovább terjedését ugy akadályozták meg, hogy a hamburg-amerikai társaság rakodó partját dinamittal felrobbantották.

 

A szerencsétlenséget tetézte, hogy a hajókra nézve épen látogatási idő volt, és sokan voltak mind a hajókon, mind a dokkokban. Ezek közül sokan a gyorsan terjedő tűz elől a tengerbe ugráltak s ott vesztek; mások a hajókon és raktárakban pusztultak el. Négyszáz emberélet elvesztéről beszélnek a távirati hirek, de a veszteségeket még eddig megállapitani nem lehetett. A tengerből kifogott holttestek száma már az első napon rettenetesnek mutatta a szerencsétlenséget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
New York kikötője a 19. század közepén A New York-i kikötő a 19. század végén A New York-i kikötő 1900-ban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98