Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

Híres emberek gyöngéi

A világ leghíresebb embereinek is megvannak a maguk gyöngéi, a mint az alább elősorolt példák is bizonyítják.
Lajos Fülöp minden szabadelvűsége mellett is nagyon zokon vette, hogy az alattvalói tőle a XIX-ik Lajos czímét megtagadták és csakis a francziák királyának, nem pedig Francziaország és Navarra királyának nevezték. Guizot megírta, hogy Lajos Fülöp a Viktória királynőtől kapott térdszalag- rendjelnek nagyon megörült. Azt hitte, hogy most már senki sem fogja őt többé a „torlasz király”-nak elnevezni.


Az öltözködés gyöngéi rendesen oly embereknél észlelhetők, ki egyszerűséget fitogtatva, óraszám a tükör előtt állnak. I. Napoleont a franczia népdalok mindig „szürke kabátos káplár”-nak mondják, pedig az a szürke kabát, valamint a híres háromszögletű kalap a legfinomabb anyagból és nagy gonddal készültek. De különben is a császár nem öltözködött mindig oly egyszerűen, mint azt képzelnők. Így például az aranyzsinóros, bíborpiros ruhát nagyon szerette.

 

Ruhatári költségek fedezésére évenkint húsz ezer frankot szánt. Napoleon rendesen fehér posztó-térdnadrágot viselt, melyet burnóttal, fekete - kávéval, vagy téntával annyira bemocskolt, hogy naponta kétszer is más nadrágot kellett felvennie. Leger, a császár első szabója egy alkalommal Remusal gróf főudvarmesternek egy harminczezer frankos számlát mutatott be. Remusal azonban tudva azt, hogy a császár az évi budget túllépéséért iszonyú dühbe jön, a számlát egyszerűen félre tette.

 

Az udvari szabó egy darabig várt, de utóbb számláját minden héten, sőt mindennap is beküldte.Midőn ez sem használt, panaszát a császárnak személyesen adta elő. Napoleon még aznap kifizette a számlát, de Remusal főudvarmestert elbocsátotta és ezen állásra Motesquiou grófot nevezte ki.- Remélem - mondá a császár az új főudvarmesternek - hogy ön nem fog engemet szabóm zaklatásainak kitenni, ki egy pár fehér posztó nadrágért a nyakamra járt.


E tekintetben Nagy Frigyes porosz király nem jött zavarba, a menynyiben uralkodásának egész ideje alatt egy díszruhával beérte. Viselő ruhái ócskák, kopottak voltak, mellénye zsebjeibe burnótot tömött, mely aztán az egész öltözetén látható volt.  A Párisban letelepedett Rotschild, ki Ferencz császártól a báró czímet kapta, erre oly büszke volt, hogy minden más czímet visszautasított. Soha nem utazott egy hosszú bagaria bőrből készült pénztárcza nélkül, melyre egy kilencz-ágú korona volt vésve.

 

Egy alkalommal Lyonon átútazva a szállodában levest hozatott. Fizetésre kerülvén a sor, a pinczér, ki a koronás tárczát meglátta, czélszerűnek látta Rotschildot herczegnek szólítani. Rotschild öt soust adott borravalónak, habár- tevé hozzá- nem vagyok herczeg. Viszsza felé utazva, ugyanaz a pinczér grófnak czímezte, mire Rothschild öt frank borravalót adott neki azzal a megjegyzéssel, hogy ő nem gróf. Erre a pinczér az ebéd utáni fekete-kávét felszolgálván, bárónak czímezte. Igenis - mondá Rotschild a pinczérnek, - báró vagyok - s egy Lajos aranyat adott neki. 

            
Rossininak az volt a gyöngéje, hogy kedvencz ételét, a maccaronit maga főzte meg, még pedig nagyon ízletesen, de a főzés módját senkivel sem közölte.


Sue Jenő kitünő orvosnak tartotta magát. Egy alkalommal Romieu barátjával a Café de Parisban ebédelve, hazafelé mindketten a boulevardon jártak, midőn Romieu a nedves kövezeten elcsúszva, elesett és lábát megsértette. Sue kocsit hozatott és saját lakására hajtva, ott Romieu lábát bekötözte. Ezután a beteget ágyba fektette s egész éjjel mellette virrasztott. Midőn aztán a sebet reggel meg akarta nézni, kitűnt, hogy Romieu ép lábát kötözte be.

 

II. Fülöp spanyol király a pástétomot túlságig kedvelte, míg VIII. Henrik angol király az esztendő minden napján pisztrángot evett. Schiller rendesen a rajnai bor hatása alatt írt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Napoleon Lajos Fülöp Rossini-karikatúra
Cikk-ajánló
A kétéltű gépkocsi A kétéltű gépkocsi
Az ember már nem elégszik meg, hogy egyszer a földet, máskor a vizet...
Gazdasági cselédek és munkások megjutalmazása Gazdasági cselédek és munkások megjutalmazása
A földmivelésügyi miniszter – abból a célból, hogy a gazdasági...
A zene gyógyitó hatása A zene gyógyitó hatása
A zene gyógyitó hatását már régen ismerték, s a zene-terápiát máris...
A nemzetközi olimpiai bizottság ülése A nemzetközi olimpiai bizottság ülése
A nemzetközi olimpiai bizottság ülését ez évben Berlinben tartotta...
Elzászi szeparatisták tüntetése Poincaré ellen Elzászi szeparatisták tüntetése Poincaré ellen
Poincaré miniszterelnök Elzász-Lotharingia polgármestereinek...
Gazdasági nevelés a hadseregben Gazdasági nevelés a hadseregben
Nem először emelünk szót a Magyarország jövője iránt messzelátó...
Meglepetés: UTE a párbajtőr csapatbajnok Meglepetés: UTE a párbajtőr csapatbajnok
A Magyar Vívószövetség vasárnap délelőtt rendezte a HTVK Váci utcai...
A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött
Vasárnap délután a margitszigeti centercourton előkelő közönség gyűlt...
Az uj osztrák energiatörvény veszélyeztetheti a befektetett magyar tőkéket Az uj osztrák energiatörvény veszélyeztetheti a befektetett magyar...
Különös érdeklődésre tarthat számot magyar részről is az az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98