Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Ruha teszi az embert

Sok igazság van ebben a régi mondásban. Öltöztessük fel az utczasarkon kolduló ősz szakállú öregembert finom ruhába, hozzuk rendbe haját, szakállát - és senki sem fog benne kételkedni, a ki így látja - hogy előkelő úri emberrel van dolga.

 

Tegnap még fillért dobott lyukas kalapjába, ma meg ő emeli meg előtte gondosan vasalt kürtő-kalapját. Viszont meg akárki is, kinek megjelenését megszoktuk előkelőnek, méltóságosnak tekinteni, rongyokba öltözötten szánalmat ébreszt.

 

Mátyás királyt nem ismerték föl sehol, amikor szegény diáknak vagy parasztlegénynek öltözve járt. " Ruha teszi az embert" - a közmondás igazolására szolgálnak most közlött képeink is, melyek híres egyéniségeknek nagy művészektől származó képmásait mutatják, először eredeti alakjukban, aztán mai divat szerinti öltözetekben.  

                                                   

A nagy Napoleon legismertebb arczképeinek egyike a híres malmaisoni arczkép, melynek festésekor a császár maga választotta a hozzá való jelmezt és állást s a mely nagy, jellemző erővel állítja elénk a nagy hadvezért.

 

Napoleon, kinek egyik jellemző sajátsága volt bizonyos színészies találékonyság, melylyel minden helyzetben el tudta találni a legmegfelelőbb magaviseletet és szót, e képen mint erős akaratú, mélyen gondolkozó hadvezér, férfias szépségü alak áll előttünk.

 

S valóban, tisztelői a maga korában úgy beszélnek róla, mint ritka szépségű, imponáló megjelenésű férfiról. Ellenségei ellenben, bár elismerték, hogy ifjú korában csakugyan szép férfi volt, azt mondták, hogy későbbi éveiben inkább hasonlított valami levantei kalmárhoz, mintegy diadalmas imperátorhoz.

 

Öltöztessük most már malmaisoni képét egy mai kerskedő köznapi ruhájába, megtartva arczvonásait, sőt meg testállását is: akkor lehámlik róla mindaz a külsőség, mely a világhódító császár bámulóinak szemét elkápráztatta s előttünk áll az egyszerű köznapi ember, a kiben semmi sincs a méltóságból, az imponáló fenségből. Amott az illúzió vonta be fénykörrel, itt meg a mindennapiság szállítja le a föld porába.   

                               
Ha a kerékpár a XVII. század első felében ismeretes lett volna, I.Károly angol király alighanem szenvedélyes hive lett volna, mert a puritánok forradalmában vérpadra került király nagy barátja volt minden ujdonságnak.

 

Talán akkor Van Dyck is nem lóháton ábrázolta volna híres képén, mely a nagymester egyik legjelesebb műve, hanem, mint másik képünk, kerékpáron s vajjon megtalálja-e a figyelmes szemlélő a pompás ménen ülő király daliás szépségét, tiszteletet követelő és mégis kedves megjelenését abban a modern kerékpárosban, a kinek arcza ugyanaz, a mozdulata is teljesen hasonló, csak épen a ruhája más és nem tüzes paripa léptet alatta, hanem két, kaucsuk csővel bevont kerék viszi előre.


A miloi Vénuszt bámulja az egész világ: benne látja a nemes eszményi női szépség legtökéletesebb művészi ábrázolását. De mit szólna hozzá a bámulók serege, ha az annyira megcsodált szépség egyszerre megelevenednék, csonka karjai ujra kinőnének s ugy modern nagyvilági hölgy báli díszében jelenne megelőttünk?

 

Bizonyára megbotránkozva szemlélnénk a fűzőt nem ismerő derekának bőségét, nehékesnek esetlennek találnák mai divatú ruhában azt az alakot, mely görög jelmezében annyira elragadta őket.

 

Semmivel sem igazolhatná jobban a mai hölgy a fűző viselésének szükséges voltát, mint a miloi Vénusznak ilyetén módon való felöltöztetésével. A ki az e tárgyról készült két képen megnézi, igazat kell, hogy adjon e felfogásnak. Ugyanaz a nőalak kétféle köntösben, és mégis mekkora köztük a különbség!


Szóval e képek is meglepőleg bizonyítják, hogy sok tekintetben csakugyan igazsága van a közmondásnak: " A ruha teszi az embert".

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
napoleon 3 Napoleon öltönyben I Károly Miloi Vénusz felöltözve I Károly kerékpárral
Cikk-ajánló
Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén
Vasárnap délelőtt rendezte az ESC 20 kilométeres országúti versenyét...
A Délisark - idehaza A Délisark - idehaza
Richard Evelyn Byrd, nem hiába ármányos amerikai, elröpült a Déli...
Rövidek Rövidek
Az elveszett Magyarország gyászünnepére, a föltámadó Magyarország...
Bartha Rezső hadnagy vezet az öttusa-küzdelmekben Bartha Rezső hadnagy vezet az öttusa-küzdelmekben
Az öttusa olimpiai próbaversenyének második részét, a...
A bérlethiénák címére A bérlethiénák címére
Nem először és bizonyára nem is utoljára csendül fel ez a tanács,...
Rongálás az egyetemen Rongálás az egyetemen
A főrendiház május 23.-ai ülésén Molnár János interpellácziót...
Motoros kocsin a Vezúvra Motoros kocsin a Vezúvra
Gróf Schönborn Károly volt az első turista, ki motoros kocsiján a...
A kaukázusi örmény és tatár lázadás A kaukázusi örmény és tatár lázadás
A Kaukázusban az örmények és tatárok még mindig gyilkolják egymást....
Munkásoknak üditő itallal való ellátása Munkásoknak üditő itallal való ellátása
Az emberi szervezetnek majdnem 2/5-öd része folyékony halmazállapotu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98