Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Ruha teszi az embert

Sok igazság van ebben a régi mondásban. Öltöztessük fel az utczasarkon kolduló ősz szakállú öregembert finom ruhába, hozzuk rendbe haját, szakállát - és senki sem fog benne kételkedni, a ki így látja - hogy előkelő úri emberrel van dolga.

 

Tegnap még fillért dobott lyukas kalapjába, ma meg ő emeli meg előtte gondosan vasalt kürtő-kalapját. Viszont meg akárki is, kinek megjelenését megszoktuk előkelőnek, méltóságosnak tekinteni, rongyokba öltözötten szánalmat ébreszt.

 

Mátyás királyt nem ismerték föl sehol, amikor szegény diáknak vagy parasztlegénynek öltözve járt. " Ruha teszi az embert" - a közmondás igazolására szolgálnak most közlött képeink is, melyek híres egyéniségeknek nagy művészektől származó képmásait mutatják, először eredeti alakjukban, aztán mai divat szerinti öltözetekben.  

                                                   

A nagy Napoleon legismertebb arczképeinek egyike a híres malmaisoni arczkép, melynek festésekor a császár maga választotta a hozzá való jelmezt és állást s a mely nagy, jellemző erővel állítja elénk a nagy hadvezért.

 

Napoleon, kinek egyik jellemző sajátsága volt bizonyos színészies találékonyság, melylyel minden helyzetben el tudta találni a legmegfelelőbb magaviseletet és szót, e képen mint erős akaratú, mélyen gondolkozó hadvezér, férfias szépségü alak áll előttünk.

 

S valóban, tisztelői a maga korában úgy beszélnek róla, mint ritka szépségű, imponáló megjelenésű férfiról. Ellenségei ellenben, bár elismerték, hogy ifjú korában csakugyan szép férfi volt, azt mondták, hogy későbbi éveiben inkább hasonlított valami levantei kalmárhoz, mintegy diadalmas imperátorhoz.

 

Öltöztessük most már malmaisoni képét egy mai kerskedő köznapi ruhájába, megtartva arczvonásait, sőt meg testállását is: akkor lehámlik róla mindaz a külsőség, mely a világhódító császár bámulóinak szemét elkápráztatta s előttünk áll az egyszerű köznapi ember, a kiben semmi sincs a méltóságból, az imponáló fenségből. Amott az illúzió vonta be fénykörrel, itt meg a mindennapiság szállítja le a föld porába.   

                               
Ha a kerékpár a XVII. század első felében ismeretes lett volna, I.Károly angol király alighanem szenvedélyes hive lett volna, mert a puritánok forradalmában vérpadra került király nagy barátja volt minden ujdonságnak.

 

Talán akkor Van Dyck is nem lóháton ábrázolta volna híres képén, mely a nagymester egyik legjelesebb műve, hanem, mint másik képünk, kerékpáron s vajjon megtalálja-e a figyelmes szemlélő a pompás ménen ülő király daliás szépségét, tiszteletet követelő és mégis kedves megjelenését abban a modern kerékpárosban, a kinek arcza ugyanaz, a mozdulata is teljesen hasonló, csak épen a ruhája más és nem tüzes paripa léptet alatta, hanem két, kaucsuk csővel bevont kerék viszi előre.


A miloi Vénuszt bámulja az egész világ: benne látja a nemes eszményi női szépség legtökéletesebb művészi ábrázolását. De mit szólna hozzá a bámulók serege, ha az annyira megcsodált szépség egyszerre megelevenednék, csonka karjai ujra kinőnének s ugy modern nagyvilági hölgy báli díszében jelenne megelőttünk?

 

Bizonyára megbotránkozva szemlélnénk a fűzőt nem ismerő derekának bőségét, nehékesnek esetlennek találnák mai divatú ruhában azt az alakot, mely görög jelmezében annyira elragadta őket.

 

Semmivel sem igazolhatná jobban a mai hölgy a fűző viselésének szükséges voltát, mint a miloi Vénusznak ilyetén módon való felöltöztetésével. A ki az e tárgyról készült két képen megnézi, igazat kell, hogy adjon e felfogásnak. Ugyanaz a nőalak kétféle köntösben, és mégis mekkora köztük a különbség!


Szóval e képek is meglepőleg bizonyítják, hogy sok tekintetben csakugyan igazsága van a közmondásnak: " A ruha teszi az embert".

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
napoleon 3 Napoleon öltönyben I Károly Miloi Vénusz felöltözve I Károly kerékpárral
Cikk-ajánló
Ablaknélküli szoba, ideggyógyászat Ablaknélküli szoba, ideggyógyászat
Az amerikai könyvpiacon óriási sikere van egy különös mesekönyvnek....
Futball-Waterloo Újpesten Futball-Waterloo Újpesten
Hungária – Újpest 5:1 (1:0) Hét-nyolcezer néző helyezkedik el...
Magyarország hölgyatlétái 48:42 arányban győztek Románia ellen Magyarország hölgyatlétái 48:42 arányban győztek Románia ellen
A múlt évben Brassóban megtartott első román-magyar hölgyatléták...
Bucsu Bucsu
Te már alapítottál családot, nyájas olvasó? Én még nem, de szeretnék....
Majorosi nyerte Budapest 25 kilométeres futóbajnokságát Majorosi nyerte Budapest 25 kilométeres futóbajnokságát
A budafoki országúton, a 3 kilométeres kőtől a 15 1/2 -ig és vissza,...
Légitámadás Ciano grófné kórházhajója ellen Légitámadás Ciano grófné kórházhajója ellen
Mintegy három kilométernyire a parttól a nemzetközi jelzéseket...
A debreceni sebészeti klinika laboratóriuma előtt A debreceni sebészeti klinika laboratóriuma előtt
Szememet húzza le az álom, ez a legfelső emelet, Itt járkálok a...
Kapával, kaszával rombolták szét babonás parasztok a világ második léghajóját. Kapával, kaszával rombolták szét babonás parasztok a világ második...
A Montgolfier- testvérek, egy gazdag papírkereskedő fiai voltak az...
A táplálkozás hatása a szépségre és az egészségre, táplálkozási szokások A táplálkozás hatása a szépségre és az egészségre, táplálkozási...
Bátran elmondhatjuk, hogy kevés kivétellel a fele is bőségesen elég...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98