Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Flottaszaporítás Németországban.

A flotta-törvény novellája a melyet a birodalmi gyűlés elé terjesztettek, egy második hadiflottát követel, mely ugyanolyan lesz, mint az első, továbbá a külföldi hajók szaporitását kivánja. Az uj hadiflotta, éppugy mint a régi, két hajórajjá alakittatik.

A két hajóraj, melyben a legujabb, legerősebb hajók vannak, a hadiflottának tényleges állományát, a másik két hajóraj a tartalékot képezi.

 

A szükséges eszközöket évenkint a költségvetésbe veszik fel.

A megokolás utal "a flottaszaporitás gazdasági és politikai okokból való szükségességére" valamint a német tengeri érdekeknek 1896 óta beállott hatalmas föllendülésére, végül az 1901-1916. évekre megállapitott "terv" programmjára.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A flottaverseny
Szabó Zoltán

Németország a századfordulón megközelítette, és 1914-re utolérte a XIX. század vitathatatlanul elsőszámú ipari és katonai nagyhatalmát, Angliát.

A németek megnövekedett önbizalma és politikai elitjük imperialista étvágya arra késztette az ország vezetését, hogy flottaépítési programmal, a hadiflotta nagyságát tekintve, utolérje Nagy-Britanniát.

 

A brit politikának kulcspontja volt a tengeri katonai fölény.

Az angolok arra törekedtek, hogy erősebb hadiflottájuk legyen, mint az utánuk jövő két országé együttvéve. Ezt az elvet egy évszázadon át tartani is tudták. Az első helyen álltak, s Franciaország és Oroszország követte őket a hadiflották rangsorában. Fölényük nem csupán mennyiségi volt, de hosszú ideig minőségi is. A századforduló nagy méretű, vastag páncélzattal rendelkező és nagy tűzerejű hadihajó-típusát, a „rettenthetetlent” (dreaghnought) eleinte csak ők tudták gyártani.


Az egymást követő 1898-as és 1900-as flottatörvények kezdeményezője Tirpitz admirális, akit II. Vilmos császár is támogatott.

A német kihívás nem csak a mennyiséget, de (1908-tól) a minőséget tekintve is félelmetesnek tűnt. A flottaépítési versenyt azonban végül is Nagy-Britannia nyerte. Bár Németország a világháború küszöbén már a Világ második legerősebb flottájával rendelkezett, a teljes katonai flották aránya így is 7:3, a rettenthetetlenek esetében is 5:3 volt a szigetország javára.

 

-y-n

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98