Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Egy híres megtréfálás

Londonban egy év leforgása alatt sok minden történik. Borzasztó bűntettek, milliókra menő csalások és lopások, stb. Alig ismerünk azonban olyan eseményt, mely a világvárosban nagyobb feltünést keltett volna, mint 1809-ben a Beruer-utczai megtréfálás, melyet valami Hook Tivadar egy Tottenham nevű asszony rovására elkövetett. Ugyanis a mondott évben Londonban a Breuer-utczai 54. számú házban lakó Tottenham asszony, egy jómódú özvegy, valamiképen megsértette Hook Tivadart, aki ezért megneheztelt rá s ellene bosszút forralt.


Egy napon Hook a Beruer-utczán véletlenül végig menve, egy kapun Tottenham asszonynak rézlemezre vésett nevét pillantotta meg. Ekkor Hook agyában megvillant a terv, hogy Tottenhamnét iszonyúan fel fogja ültetni.

 

Tervét egyik barátjával és H. híres szinésznővel is közölve, mind a hárman rögtön annak keresztülviteléhez fogtak. A hármas szövetség hat hétig szakadatlanul működött, s ezen idő alatt különféle embereknek négyezer levelet írt. A levelek megrendeléseket és meghívókat tartalmaztak, melyek valamennyien egy napon és ugyanazon órában voltak teljesítendők.

 

A kitűzött napon a három összeesküvő az 54-es számú ház átellenében levő ház ablakából nézte a tréfa lefolyását. Mielőtt a házba értek volna, az utczán a kéményseprő legények egyhangú kiabálása hallatszott. Az olasz kéményseprő fiúk hadát a benszülött kéménygondozók követték. Ezek mindannyian az 54-ik számú ház felé nyomultak, hol egy kétségbeesett cseléd, ki az óriási zaj hallatára a kapuhoz sietett, hiába mondogatta, hogy asszonya kéményseprőt nem hivatott.

 

A félig lezárt utczába most kőszénnel megrakott két-háromlovas szekerek tódultak, kik azon igyekeztek, hogy a kőszenet az 54.számú ház előtt minél előbb lerakhassák. A fekete munkások tömegébe fehérbe öltözött alakok vegyültek. Megannyi czukrászinas volt, kik nagy tálakon nászkalácsokat hoztak.

A házba azonban ezek sem juthattak, mert a kapu erősen be volt zárva. Most nagy lovagcsizmákat és női czipőket vivő czipészek, új ruhákat és posztó mintákat szállító szabók, majd sörös kocsik kisebb-nagyobb hordókkal, végre különféle nagyságú fa-és érczkoporsókkal temetkezési vállalatok emberei érkeztek. Kis vártatva pedig egy-és kétfogatú bérkocsik jöttek a helyszínére azt hangoztatva, hogy a menyasszony és a nászvendégek számára rendelték őket ide.

 

A bérkocsik után csinos magánfogatokból egymásután a főváros leghíresebb sebészei szálltak ki segédjeikkel és működő szereikkel. Ügyvédek, kik Tottenham asszony végrendeletének megirására siettek, különféle felekezetű lelkészek, kiket a haldokló asszonyhoz hivattak, mészárosok mindenféle húsdarabokkal, halászok legritkább halaikkal, mind az 54-ik számú házba akatak nyomulni.

 

Midőn a zavar és a lárma tetőpontját érte, a Lord-Mayor diszhintajában szintén az 54-ik számú ház elé hajtatott, hova be akart menni. Ámde egy rendőrtiszttől a történtekről értesülvén, rögtön megfordúlva a rendőrségi főnökhöz hajtatott, hogy onnan a helyszínére több rendőrt küldjön.

 

Ez alatt látszerészek, divatkereskedők, és orgonacsinálók érkeztek az utczába, kiket a tömeg óriási nevetéssel és hahotával fogadott. Végre a rendőrség délutáni négy óra felé a Beruer-utcza mindkét végét elzárva, senkit sem bocsájtott az 54. számú ház elé.

 

Öt órakor Dalton ezredes szárnysegéde kíséretében a gloucester-i herczeg hajtatott a Breuer-utczába, ki azért jött, hogy az 54. számú házban lakó Tottenham asszonytól a herczeg édesanyját érdeklő felvilágosításokat kaphasson.

 

Eljöttek még az Angol bank igazgatója, valamint a Kelet-indiai társulat egyik igazgatótanácsosa, kiket azért hívatott Tottenham asszony saját lakására, mivel mint ágyban fekvő beteg fontos közléseit csak ott adhatta volna át.

 

A zavar majdnem éjfélig tartott és apránként egész Londonra kiterjedt, míg végre nagy nehezen le lehetett csöndesíteni.


Hook Tivadar és társai nem árulták el magukat s a rendőrség hosszú évek során hiába kutatta a tetteseket, míg végre a század közepén véletlenül kiderült a dolog, csakhogy akkor már Hook és társai nem éltek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Londoni utcakép Piccadilly highholborn1900 ludgate oxfordcircus royalexchange
Cikk-ajánló
Ravasz püspök felszólalása a Soli Deo Gloria szövetség évfordulóján Ravasz püspök felszólalása a Soli Deo Gloria szövetség...
Vasárnap ünnepelte a Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria...
Le kell-e csapolni a Fertőt? Le kell-e csapolni a Fertőt?
A Fertőtó lecsapolása körül már régebben folyik az érdekeltek harca....
Az elmult esztendő
Dél-Afrikában csörgetik a fegyvereket, Európa országai pedig...
A haláljelöltek A haláljelöltek
Nem mulik nap a mikor a rendőrséghez egy-két, erőnek erejével a...
Külvárosi éj Külvárosi éj
Jó költőnél, aminek én József Attilát is tartom, esetről-esetre...
Politikai csaták Németországban Politikai csaták Németországban
A most következő hét Németországban sorsdöntő politikai eseményeket...
Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter optimizmusa Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter...
Bethlen István gróf miniszterelnök szombaton délután váratlanul...
Frankenstein erdélyi ügyvédet kisebbségi államtitkárrá nevezték ki Frankenstein erdélyi ügyvédet kisebbségi államtitkárrá nevezték...
Bukarestből jelenti tudósítónk.Frankenstein Ferenc erdélyi ügyvédet...
Stalin Stalin
Meghalt-e Stalin, vagy él-e még? Ki tudna erre választ adni? Lenin...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98