Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Nagy sikkasztások – biztonságban van a pénzünk?

Egy vidéki pénzintézet tökéletes elsikkasztása és több adóhivatalban elkövetett nagyobb sikkasztások bővitik ki azt a szomoru krónikát, melynek lapjai oly sürün szaporodnak.

 

Az egri kereskedelmi és iparhitelintézetnek már ezelőtt is több sikkasztója volt. Most azután tökéletesen tönkretette Éliássy Ferencz főkönyvelő és ügyvezető, a ki a napokban főbe lőtte magát.

 

Huszonöt évig működött az intézetnél, melynek ügyeit korlátlanul intézte, fájdalom oly szabad kézzel, hogy egy millió koronát sikkaszthatott. Alaptőke és a betétek oda. A csődöt márczius 9.-ikén ki is mondták. Márczius 4-én lett volna közgyülés. Éliássy azonban folyton halogatta a mérleg beterjesztését. Február 28-án már erősen sürgették s ekkor Éliássy másnapra igérte hogy meglesz.

 

De még az éjjel, márczius elsejének hajnalán öngyilkossá lett. Abban a levélben, a melyet Luga László igazgatóhoz irt, azt mondja, hogy öngyilkosságának oka a bank teljesen zilált anyagi viszonya, mely züllött anyagi viszonyoknak kutforrása az igazgató elődei által elkövetett hibák. Ezeket leplezgette ő éveken át. Éliássy husz év óta hamisitotta már a könyveket, az intézet nem is valami jó hirbe jutott, s az utolsó időkben Éliássy már rábeszéléssel és poharazás közben vette rá az embereket, hogy vigyék oda pénzüket. Igy gondoskodott folytonos zsákmányról.

 

Képzelni, hogy az intézet tönkretételét mennyi szegény ember siratja. Az igazgatóság tagjainak csak kevés a vagyonuk, alig térül meg valami. A bukott bankot az utóbbi időben óriási veszteségek is érték. Igy az Amerikába szökött Weisz Izsáknál 28 ezer forintot vesztettek. Ezen hiány pótlására Éliássy a sajátjából 15 ezer forintot ajánlott föl váltókban, s igy aztán a bank igazgatósága a saját váltóival fedezte a veszteséget.

 

A bank elnöke a mult évben Buzáth Lajos volt, a ki tömérdek adósság hátrahagyásával tavaly agyonlőtte magát. Utána Horváth József lett az elnök, de csakhamar leköszönt, most tehát nincs elnöke. Nagy betétje van a banknál Hevesmegyének (74.000 korona), Hunyár törvényszéki elnöknek (40.000 korona). Igen sok egyházi jellegü betét van és temérdek apró betétek, szegény emberek összegyüjtött garasai. Dostal másodkönyvelő Éliássy öngyilkossága után még egy hétig bejárt a hivatalba, de azóta eltünt.

A zsombolyai adópénztárnál szintén nagy sikkasztás történt. Korek Ernő, zsombolyai adótárnok e hó 5-én váratlanul meghalt. Halála után hiába keresték a pénztár kulcsait, sehol sem tudták megtalálni. Tehát hivatalosan kinyitották a pénztárt s ekkor kitünt, hogy hatvanezer korona hiányzik. Schwartz Kálmán ellenőrt azonnal letartóztatták. Gyanú merült föl, hogy Korek nem természetes halállal mult ki. Föl is ásták holttestét s mérgezés nyomaira akadtak.

 

Most az a kérdés, hogy megmérgezték-e, vagy öngyilkos lett. A sikkasztásban Schwartz is részes. A sikkasztást ugy leplezték, hogy az ezrescsomagokban egyes bankjegyeket összehajtottak ugy, hogy felületesebb utánaolvasásra a széle szerint egy bankjegyet kettőnek lehetett olvasni. Korek 63 esztendős volt, több felnőtt gyermeke van. Nemrég harmadszor nősült, s özvegye most 22 éves.

Szigetváron is az adópénztárt dézsmálta meg Héregi Géza adótárnok tizenkétezer koronáig. E hó 2-ikán eltünt Héregi, s pár nap mulva a beczefai erdőben találták meg holttestét. Felakasztotta magát.

Győrben pedig e hó 9-ikén Opiti János városi számtisztet fogták el, mert magánfelektől adópénzeket vett fel s nem szolgáltatta be a pénztárba. Ugyanis maga szokott ajánlkozni, hogy szivesen befizeti az adót. Saját vallomása szerint 17.000 koronát tett zsebre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
És mégis mozog a föld! És mégis mozog a föld!
A sokféle természeti katasztrófa között talán a földrengés a...
Ujabb anyagok a motorok hajtására Ujabb anyagok a motorok hajtására
A benzin, mint motorhajtó szer a mai rendkivüli viszonyok közt csak...
Az orosz vezérkar szédítő hazugságai Az orosz vezérkar szédítő hazugságai
A cs. és kir. sajtóhadiszállásról ezen adatokhoz a Magyar Távirati...
Biharmegyei bajok Biharmegyei bajok
A Biharmegyében pusztító járványok megszüntetése és a nyomoruságos...
A panama-kalap A panama-kalap
Emlékezünk még rá, hogy néhány évvel ezelőtt milyen divatos volt a...
Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről
A magyar játékbank ügye még ezen a héten döntő fordulathoz érkezik. A...
A homok és kavicsgyártás A homok és kavicsgyártás
Talán furcsán hangzik az első pillanatra, hiszen homokot és kavicsot...
Álhősök. Álhősök.
Bizonyára méltóztatik ismerni azokat az ifjabb és öregebb embereket,...
Pécs város burgonyaszállítója a bíróság előtt Pécs város burgonyaszállítója a bíróság előtt
Még 1917. év elején történt és annak idején nagy feltünést keltett,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98