Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Földrajzi-statisztikai tabellák

Nagyérdekű munka fekszik előttünk, amelyre az annyira lejáratott "hézagpótló" jelző valóban ráillik. Szende Gyula a szerzője a "Földrajzi - statisztikai tabellák a föld összes államaiból" czimü kötetnek.


Szende helyesen mutat rá előszavában arra, hogy a világirodalom épen nem szegény olyam müvekben, amelyek egyes államok közjogi, kulturális, ipari és kereskedelmi viszonyait megvilágitják. De nem találunk a világ könyvpiaczán olyan munkát, amely mindezeket az érdekes és nagyjelentőségű adatokat nem csak egybefoglalva, de könnyen áttekinthető alakban csoportosítaná.

 

A most megjelent műben (amelynek értéke a gyakorlati használat szempontjából szinte megmérhetetlen) a nagy európai államoktól le egészen Nikaraguáig a föld összes államában és ez államok valamennyi organizmusza feltárul előttünk. Megtaláljuk itt az összes államok alkotmány- és kormányformáját, területi és lakossági viszonyait, közoktatási, pénzügyi, igazságügyi, hadügyi, kereskedelmi és ipari adatait, pénz- és mérték-nemeit, stb. és Szende mindezt velős rövidséggel és frappánsul szembeötlő módon tünteti föl.

 

Alig lehet megérteni, hogy a könyvpiacz oly sokáig tudott nélkülözni ilyen művet, amely egyformán elégit ki egy mindennapi és egy tudományos szükségletet. Ezután majd ott kell szerepelni e a kultura és a közélet minden munkásának könyvespolczán.

 

A művet a pesti könyvnyomda-részvénytársaság nagy fénnyel állitotta ki. Első lapján a kultuszminiszterium ajánlatát olvassuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98