Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

A háziipari és műipari kiállításból

Egyik legeredetibb és legkedvesebb csoportja a magyar osztálynak szövő- és háziiparunk kiállitása, melynek ép oly ötletes, mint müvészi a berendezése és diszitése.


A főbejárat két oldalán egy-egy dombormű van gipszből, színes kivitelben, életnagyságu alakokkal. Az egyik a magyar diszruhát mutatja be egy főúri nász keretében. A mentés, dolmányos urak, a magyar ruhás szép asszonyok mindenike valósággal egy-egy studium.


A másik a népies ruházatot tünteti egy fonóbeli jelenettel. Valamennyi alak élettel teljes, magyar alak.
Mind a két szobocsoportozatot Ligeti Miklós mintázta ügyesen, találóan.


Az egész csoport berendezésén meglátszik a művészi kéz munkája. A magyar szöttesek motivumai uralkodnak az egészen s szép harmóniába olvadnak a hazai szövő és háziipar termékeivel, melyek közül kitűnnek és Párisban is rendkivüli keresletnek örvendenek a pozsonyi Izabella-nőegyesület szép himzései és a kalotszegi varrottasok.


A műipari csoportban feltünést kelt Szent István aranyos hermája, melyet a kalocsai érsek engedett át a kiállitás számára. Mellette egyik oldalon a Zsolnay pompás keramika-kiállitása, a másik oldalon pedig a magyar üveggyárak készitményei láthatók. Sok nézője van itt két szép teremnek is. Az egyik Budapest székesfőváros polgármesteri szobája magyaros butorzattal, a másik az uj budai királyi palota Szent István terme, Roskovics Ignácztól festett s majolikába égetett történeti alakjaival.


Mint minden téren, itt is tanuságot tettünk arról, hogy haladunk, de nem tévesztjük szemünk előtt soha a nemzeti irányt és a nemzeti alapot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar műipar csoportja A magyar szövő- és háziipari kiállitás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98