Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

Az abruzzói herczeg az éjszaki sarkvidéken

Az olasz király unokaöccse, az abruzzói herczeg mintegy másfél év előtt az éjszaki sarkra indúlt a „Stella Polare” hajóval, s azóta semmi hír nem érkezett róla. E hó 6-ikán megjött aztán a várt hir, hogy a herczeg hajóját a „Hertha” nevű gőzös Hamerfestbe vontatja.

 

A „Hertha” egy vadásztársasággal ment a Ferencz József földre, s ekkor talált a „Stella Polare” hajóra, mely 11 hónapig be volt ékelve a jég közé és megsérült. Az abruzzói herczeg a 86 fok 33 percz éjszaki szélességig jutott, magasabbra, mint Nansen, aki 86 fok 14 perczet ért el. Sokat szenvedtek s élelmük elfogyván, kénytelenek voltak a kutyákat is leölni. A herczegnek két újja lefagyott.

 

A jég közt utakat kémlelni négy expedicziót is elinditottak. Egy norvég gépészből és két olaszból álló expediczió nem tért többé vissza.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A nagy tudományos expedíciók
Kántor Judit

A századforduló időszaka nemcsak a nagy találmányok, hanem a nagy tudományos expedíciók kora is. Annak idején, a "vándorlások hajnalán" elsősorban a földrajzi felfedezések szándéka vezette a kutatókat, igazolni vagy cáfolni akarták a geológiai és filozófiai elméleteket - és persze ne feledkezzünk meg az újabb és újabb földek birtoklásának vágyáról sem!


De mi motiválta a századforduló kutatóit? A 19. század tudományos eredményeinek köszönhetően az emberi szellem ki- és elszabadult; hinni kezdtünk abban, hogy saját kezünkbe vehetjük sorsunk irányítását, napvilágra hozhatjuk a természet összes titkát és birtokba vehetjük az egész bolygót. A közlekedés egyre könnyebbé és biztonságosabbá vált és minden technikai lehetőség adott volt az egyre újabb és újabb területek meghódításához.

 

A kitágult horizontba immár "belefértek" az ősi és az ún. "primitív" kultúrák, méghozzá új nézőpontból: a polgárosodó társadalom ráébredt arra, hogy bármennyire civilizált és kultúrált, mégsem léphet ki saját árnyékából. Ahogy annak idején Galilei, Kepler és Kopernikusz azzal sokkolt bennünket, hogy mégsem a Föld (és ezzel az ember) a világ közepe, most Darwin döbbentett rá, hogy nem "készen teremtettünk", Freud pedig előcsalogatta a bennünk élő állatit és ősien közöst, vagyis az archetipikust.


A "gyökerek" után való buzgó kutatás összekapcsolódott a tudományos érdeklődés más területeivel és a tudományos expedíciók soha nem látott hullámát indította el. 1900-ban például Hedin Tibetbe ment, Stein Aurél Belső-Ásziába, Nordenskjöld és Peary - egymástól függetlenül - Grönlandra. A Déli sarkvidékről most jött haza az Antarctic cirkáló, Nensen oceanográfiai vizsgálatokat végzett, Von Steinen az óceániai szigeteket járta, Johnston Közép-Afrikában zoológiai kutatásokat folytatott. Amadeo és Svedrup - külön - külön - az Északi-sarkvidékre utazott, Filchner a Pamír csúcsait igyekezett meghódítani és Borchgrevink elsőnek töltötte a telet a déli kontinensen...


Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a nemzetközi élettér szűkülése miatt ezek az expedíciók egyre inkább magukon viselték a nemzetek közötti vetélkedés bélyegét is és a felfedezésekben igykeztek egymást túlszárnyalni - ami ugyan rontotta az együttműködés esélyeit, ugynakkor pezsdítően hatott a tudományra. 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Térkép A jég fogságában
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98