Dtum
Login with Facebookk
1901 | Augusztus

Ki győzött Khinában?

Mialatt Németországban vegyes érzelmekkel ünneplik Waldersee tábornagynak többé-kevésbé dicsőitett sikereit, melyeket Khinában a harcztéren és diplomácziai vetélkedések mezején szerzett: addig Angliában nem csekély megütközéssel kérdik a politikusok, vajjon a boerok ellen folytatott irtóháború legkedvezőbb kimenetele fölér-e azzal a veszteséggel, mely Anglia tekintélyét erkölcsileg s politikailag Khinában sujtotta?

 

Csak Oroszország örvend a mennyei birodalomban beállott fordulatnak. Az orosz sajtó ujjong és gunyosan hirdeti Anglia vereségét, a melyet felsülésnek mond. Sőt az orosz lapok világosan czélzásokat tesznek arra, hogy a délafrikai háború meginditásához Oroszország óvakodott kedvétvenni Angliának, s idejekorán megszállta az orosz határt Mandsuriánál, aztán az egész khinai bonyodalom alatt uralkodott a helyzet fölött, Mandsuriát pedig elfoglalta.


Anglia nagyon tiltakozott, mikor az orosz kormány szerződést kötött a khinai császárral Mandsuria további megszállására. A szerződés aláirását ellenezte. Oroszország tehát uj szerződést kötött, a mely szerint Mandsuria most már végleg az övé, és a mely biztositja a khinai kormányt Japán támadása ellen, vagyis oltalmazó szárnyai alá veszi Khinát.

 

A khinai csapatok már kezdenek kivonulni Mandsuriából, a hol 50,000 orosz katona tartja megszállva a városokat, 200,000 pedig a határon, az Amur partján áll készen; holott az orosz hajóhad Vladivosztokból Port-Arturig elfoglalta az uralmat a tengeren. Az orosz lapok még azt is hozzá teszik, hogy mindez Francziaország és Németország közreműködésével történt. Most hát Anglia a dél-afrikai irtóháborúval akarja helyre állítani eljátszott tekintélyét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98