Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | December

Országgyülési tudósítás

A munkanélküliek kérvényét tárgyalta két ülésben a képviselőház. Budapesten igen sok már hosszu idő óta a munkanélküliek száma. A mult télen már az inséggel küzdöttek, s a mostani télen még nagyobb a sanyaruság.

 

A törvényhozáshoz, a kormányhoz fordultak, s intézkedéseket kértek, hogy szomoru helyzetökben segítséget kapjanak. Azt kívánják, hogy a munkaidő leszállítását rendelje el a kormány, mert így többen jutnak munkához.

 

A képviselőház még alig foglalkozott oly behatón a munkások helyzetével, mint ezuttal, és pedig érdeklődéssel foglalkozott, s minden pártból, valamint a kormány részéről is oly nyilatkozatok történtek, melyekből látszik, hogy a munkanélkülieken való segítést a sürgős feladatok egyikének tekintik.

 

A kérvény különben egész programm, a közhasznu munkálatok foganatosításáról, a kötelező aggkori biztosításról, a munkás törvények végrehajtásáról. A Ház kérvényi bizottsága azt ajánlotta, hogy a kérvény a miniszterelnök utján adassék át a kormánynak. Az ellenzék pedig azt kívánta, hogy a kormány sürgős intézkedésre utasítandó, s hogy a Ház bizottságot alakítson, mely a munkanélküliség megszüntetésére javaslatot adjon be.


A kérvény tárgyalása alatt a képviselőház előtt a munkások többször csoportosultak, a közelebbi utczákban is gyülekeztek, de a rendőrség szétoszlatta a tüntetőket. Bent a Házban, mikor Csávolszky Lajos függetlenségi párti beszélt a kérvény mellett, Ivánka Oszkár éles megjegyzéseket tett. Ezeket Csávolszky személyes sértésnek vette, s párbaj keletkezett belőle. Viszont s munkások Ivánka közbeszólásait magukra vették, s Ivánka lakása előtt tüntetésre gyültek össze, de a rendőrség itt is utjokban állt.


Nagy figyelemmel hallgatták gróf Károlyi Sándor beszédét, ki arra a jelenségre figyelmeztett, mely ősidők óta mindig ismétlődik a gazdasági életben. A szegénység, a munkanélküliség következménye rendesen a kivándorlás. Azért lehetőleg segíteni kell ezen a bajon.


Széll Kálmán miniszterelnök válaszolt a beszédekre. Megismertette a Házzal a kormány szocziálpolitikai programmját. Elismerte, hogy e téren sokat mulasztottunk, de visszautasította azt a szerinte veszedelmes tant, mintha a munkásügyek a mai állami rendben nem volnának szabályozhatók.

 

A kormány rendezni fogja az éjjeli munka, a női munka és a tanonczkérdést; életbe óhajtja léptetni a munkások baleset elleni biztosítását, szigorubb iparfelügyeletet fog behozni az ipartörvény módosítása által. Mindezeket a kormány erős elhatározással fogja megvalósítani. A javasolt 21 tagu munkásügyi bizottság és idő szerint való kiküldetését ellenzi, de kijelentette, hogy a munkásügyi törvények előterjesztésekor ilyen bizottság kiküldetéséhez hozzájárul.


Két napi tárgyalás után a kérvényt kiadták a kormánynak s aztán megkezdték a vármegyei és községi pénztárak ellátásáról szóló törvényjavaslat tárgyalását, mely e pénztárakat állami kezelés alá kívánja venni. A képviselőház a javaslatnak csak általánosság való tárgyalását végezhette el, a részletes tárgyalást az ünnepek utánra, a januári ülésekre maradt.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A HENRIK HERCEG TÚRAÚT MAGYARORSZÁGON. A HENRIK HERCEG TÚRAÚT MAGYARORSZÁGON.
A mult hét munkássága dr. Delmár Tivadar négynapos tátrai...
Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai tárgyalásokról Lengyel beszámoló a szovjettel folytatott diplomáciai...
Hivatalosan közlik: Azok a sorozatos megbeszélések, amelyek Litvinov...
A „csukaszürke” gyártása A „csukaszürke” gyártása
Grey, az angolok végzetes vezetője, aki már néhányszor jósolt a...
Antiszemita volt-e Bartha Miklós? Antiszemita volt-e Bartha Miklós?
A méltóságos asszony trafikja csendes vasárnap délben. A verőfényes,...
Egymást vádolja Baky és Endre László Egymást vádolja Baky és Endre László
Baky László kihallgatása érdekes részletekben bővelkedett. Az egykori...
Baranyai magyar néphagyományok Baranyai magyar néphagyományok
Három vaskos kötet, több mint 1800 oldal: mind baranyai népköltészeti...
Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny győztesei Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny...
A Magyar Úszó Szövetség vasárnap délután másodízben rendezte Tihany...
Szerelmi bánatában agyonlőtte magát a Radó-Orendy-per felmentett...
Tegnap este svábhegyi villájában halántékon lőtte magát Holzinger...
A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor 2. A távolbalátás és a sötétben való látás csodás találmányai, televizor...
Ha azonban meggondoljuk, hogy a rádió tulajdonképpen nem a hangokat,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98