Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

Vita a miniszterelnök beszédén

A képviselőházban még mindig folyik a felirati vita, habár nem költ is már a közvélemény előtt olyan nagy érdeklődést, mint eleinte. Széll Kálmán beszédében különösen két mozzanat emelkedett ki : az egyik az, hogy bár Széll most a közös vámterület híve, nem vonakodott kijelenteni, hogy a vámügyi különválás nagyobb és állandóbb csapást mérne Ausztriára, mint reánk.

 

Intés ez az osztrák pártoknak, hogy ne feszítsék túl a húrt s ne számítsanak arra, hogy Magyarországot közgazdasági meghódolásra lehet kényszeríteni. A miniszterelnök beszédének másik nagy feltünést keltő részlete az volt, melyben s hármas szövetség mellett emelt szót s visszautasította azokat az aggodalmakat, mintha bizonyos nagynémet ábrándok mögött a német birodalom kormánya állana.

 

A miniszterelnök beszédének eme része általános helyeslésre és méltatásra talált a német sajtóban. A főrendháznak is megvolt a felirati vitája melynek során gróf Dessewffy Aurél kemény bírálatot mondott az előbbi szabadelvű kormányokról s a mostani kormányt oly módon dicsérte, hogy ellentétbe helyezte az előbbiekkel, mint a melyektől a *tisztesség* jelzőjét is megtagadta. A miniszterelnök visszautasította a dicséretnek ezt a formáját s egyuttal alkalmat vett magának a magyar szabadelvűség nagy jellemzésére.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98