Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Az egyesűlt építő és ipar r.-t. üzletei

Az egyesűlt építő és ipar r.-t. tudvalevőleg abból a célból alakult, hogy a Haas és Deutsch cégnek üzleteit a melyekbe kerek 40 millió korona van befektetve, fölszámolja. Ez a fölszámolás – mint hirlik – nem halad olyan gyorsasággal, mint azt a társulat alapítói eredetileg remélték. A társaság tulajdonába átment értékpapirokból eddig csak kisebb tételeket, mint a Gschwind- és Athenaeum-részvényeket adták el. Egy konzorcium ugyan hajlandó volna a tekintélyes értéket képviselő első budapesti-, Erzsébet-, Lujza-gőzmalom és hengermalmi részvényeket átvenni, azonban csak nagyon nyomott árfolyam mellett. A társaság azonban a fönnálló szerződések értelmében nincs följogosítva ezeket a részvényeket saját elhatározásából eladni, az ebben az ügyben mérvadó egyének pedig egyáltalában nem hajlandók a részvényeken ilyen olcsó szerrel túladni, mivel malomiparunk jövendő alakulás tekintetében nagy reményeket táplálnak.

 

A társaság kezeiben levő vasúti papirok iránt is élénk érdeklődés mutatkozik. El is adták már a Szlavoniai h. é. vasút r.-t. 9 millió korona 5%-os elsőbbségi részvényeit, a melyek 400 korona névérték mellett 12?% korona osztalékot fizettek, 73?% árfolyamon a M. m. frankfurti Erlanger-Sulzbach csoportnak, úgyszintén az Erdélyi (Vajdahunyad-gyalári) vasmű r.-t. 2,600.000 korona 4%-os garantált arany elsőbbségi kötvényeit, 92% árfolyamon a kereskedelmi banknak. Tárgyalások folynak továbbá a budapesti bankegyesülettel és az Erlanger-csoporttal a társaság birtokában levő kikinda-nagybecskerek h. é. vasúti elsőbbségi részvényeknek eladása végett, a melyek az összesen kibocsátott elsőbbségi részvények felét teszik.

 

A tárgyalások sikere annál is inkább remélhető, mivel az elsőbbségek másik fele máris a tárgyaló csoport kezében van. Más vasúti papirok továbbadása tárgyában is történnek megbeszélések, de ezek még nem értek meg eléggé, mivel az átvételi árfolyam tekinetében nagyobb differenciák merültek föl.

 

Ezeknek a papiroknak eladása épen mostan, a midőn jövedelmezőségük javul, különben is elhibázott dolog volna. Egyes érdekeltek ugyan hajlandók volnának ezeken a papirokon minden áron túladni, az érdekeltek többsége azonban az eladást a nemzetközi pénzpiacnak javulásához köti. A fényi, bolduri, czebzai, dinnyési és szerbszentmártoni birtokokat, a melyeknek összekiterjedése kerek 11.000 hold, a budapesti házakat, úgyszintén a Haas és Deutsch cégnek igen nagy követeléseit a Holtzspach céggel szemben, a társaság nem vette át, azok továbbra is liquidált cég tulajdonában maradnak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A vasmű Vajdahunyadon A pécsi vasútállomás Kulai malom
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98