Dtum
Login with Facebookk
1901 | Január

Kenyérosztás a fővárosban

Régóta nem volt már országszerte, de kivált a fővárosban oly nagy és általános az inség, mint a mostani télen. A gazdasági életre járó rossz idő, az ipari vállalatok pangása és sok már egyéb ok kivette a betevő falatot sok ezerek szájából, a kik eddig becsületes, nehéz munkával keresték mindennapi kenyerüket, most azonban kereset hiján védtelenűl vannak kitéve az éhségnek s a szokatalanul zord téli hidegnek. A külvárosok szegényes házai megteltek nyomorusággal, a jobb móduak lakásaiban úgyszólván egymásnak adták a kilincset a bármiféle munkáért könyörgő férfiak, kolduló asszonyok és gyermekek.


Oly általános és nagy mértékű lett már a tél elején a baj, hogy a hatóságnak és a társadalomnak vállvetve kellett egyesítenie erejét enyhítésére. Örvendetesen jellemzi fővárosunk társadalmát, hogy e tekintetben meg is felelt nemes feladatának. Megindult az adakozás mindenfelé, magánosok pénzt áldoztak, kereskedők, iparosok áruikat ajánlották fel e czélra s kivált a krácsonyi ünnepek táján oly bőséggel buzgott a jótékonyság forrása, hogy kevés szegény maradt az ünnepeken eledel nélkűl.

 

Ez a mozgalom adott egy szép és nemes intézménynek is életet, az ingyenes kenyérosztó helynek. Névtelen, kilétüket titkoló emberbarátok boltot nyitottak a Podmaniczky-utczában, a hol naphosszat mindenki kap egy karéj kenyeeret, a ki kér. A meglehetős tágas helyiségben állvánnyal elkerített helyen nők foglalatoskodnak, szedik le a falak melletti polczokon s a padlón kosarakban fölhalmozott kenyeret, felvagdalják karéjokba s kiosztanak annyit, a mennyi kéz nyúl feléjük. Nem nézik, kicsoda, miféle, nem nézik azt sem, volt-e már ma itt, csak azt nézik, hogy kéri a kenyeret, tehát rá van szorúlva. Sőt a ki odahaza levő családjára hivatkozik, többet is kap egy karéjnál. S mindez oly egyszerűséggel történik, annyira hivalkodás és a szűkőlködők megalázása nélkűl, a kenyérosztó nők oly jó kedvvel végzik munkájukat, oly szívélyesen bánnak a szegényekkel, hogy a jótétemény kétszeres értéket nyer ezáltal.


Ez jelenleg a főváros egyik legkeresettebb boltja.

Reggeltől estig – a déli szünórákat kivéve – folyton tele van az emberi nyomoruság legváltozatosabb alakjaival. Öreg, nélkülözésekkel telt életben elaszott anyókák közé apró gyermekek keverednek s dideregve emelgetik kis kezüket a kenyér után, majd férfiak, idősebbek és fiatalabbak, egészségesek és nyomorékok lépnek be: az egyiknek arczán, lesütött szemén a szégyenkezés és szomoruság látszik, a másikon az elszánt kétségbeesés, vagy a komor dacz. Néha-néha egy jobb időkre emlékeztető, urias formájú ruhába öltözött alak, férfi vagy nő is megjelenik, szégyenkezve rejti el a kapott kenyeret és siet el a helyről. Gyakran megfordulnak a boltban úri hölgyek és urak is kiváncsiságtól, vagy részvét-küldte érdeklődéstől vezetve, - ezek számára valók a falakra erősített, adakozásra felhívó perselyek. Nem is igen állja meg senki közülük, hogy tehetségéhez képest ne dobjon valamit beléjük.


De nemcsak a legkeresettebb boltok egyike ez
, hanem egyuttal a legcsöndesebbek egyike is. Mert ez a sok éhségtől elgyötört szegény ember mind csöndben várja meg sorját, s a míg a kapott kenyeret megeszi is, alig beszél valamit. Egy-egy köszönő szó ha hallatszik; a mi beszédünk van egymással, azt halkan, suttogva végzik. Alig akad egy-egy békétlenkedő. A rendőrség az első napokban zavaroktól tartott s odaállított egy embert, de ez intézkedés fölöslegesnek bizonyúlt, mert rendzavarás az egész idő alatt nem fordúlt elő. Pedig hogy mekkora volt a forgalom, mutatja az, hogy alig volt nap, a mikor a kiosztott karéj kenyerek száma meg ne közelítette volna a tízezret, olyan azonban nem egy volt, a mikor ezt a számot jóval meghaladta.

 

A nemes czélú intézményt mindenfelé nagy rokonszenvvel fogadták a társadalom széles körei, s alig múlik el nap, hogy kisebb-nagyobb adományok ne érkeznének e czélra akár a hirlapokhoz, akár közvetlenül a kenyérosztó intézethez. A legnagyobb siker azonban annak a sok ezer nyomorgó embernek a hálája, a mellyel arra a jótéteményre gondol, melyben legnagyobb insége idején részesült.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kenyérosztás a fővárosban Tejosztás Budapesten
Cikk-ajánló
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként évente előfordul, több kiütéses tifuszmegbetegedés történt. Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
A fehérnemű-rekviráló A fehérnemű-rekviráló
Minden igaz háziasszony őszinte rémületére néha makacsul szokta magát...
A Tisza „virágai” , a lárva élete A Tisza „virágai” , a lárva élete
Milliószor volt átlyukgatva e végtelen hosszú bölcső oldala. Millió...
Hivatalos cseh jelentés Salgótarján, Hont, Bernecze és Bánréve kiüritéséről Hivatalos cseh jelentés Salgótarján, Hont, Bernecze és Bánréve...
A nemzetvédelmi minisztérium sajtóirodája jelenti: Amikor szeptember...
A délnémet miniszterelnökök és Papen kancellár vitája A délnémet miniszterelnökök és Papen kancellár vitája
Hindenburg vasárnap délben kihallgatáson fogadta Held bajor és Bolz...
Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot jelentettek be a kormány ellen Gömbös és Wolff a numerus clausus melletti gyülésen ádáz harcot...
A Társadalmi Egyesületek Szövetségének numerus calusust védő...
Marschalkó Lia - Tavaszi vers az Istenhez...
Nekem elpihent emlék néma arcod, a bimbós gyermekagy nagy reménye, ...
Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a kormánnyal és Mayer Jánossal Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a...
Nagyatádi Szabó halála óta alig hallani valamit a kisgazdákról, még...
Magyarország 1935. évi kardvívó csapatbajnoksága Magyarország 1935. évi kardvívó csapatbajnoksága
A Magyar Vívó Szövetség vasárnap rendezte a Műegyetemen Magyarország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98