Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Aratási helyzetkép

Megérett a gazda ember sok, nehéz fáradozásának gyümölcse: sárgult kalászok ingadoznak immár a tágas, szellőjárta mezőkön, sőt sok helyen, az ország déli és közép részein a kasza is megpendült már a kévékben, keresztekben áll a termés, hogy a cséplőgépet, vagy nyomtató lovakat várja.


Hej, bizony nemcsak sok fáradságába, hanem nehéz gondjaiba is került a gazdának, míg eddig jutott a dolog. Megkezdődött már az őszön: vajjon hogy kél az elvetett mag, szárazság, féreg, egyéb ártalom nem öli, nem pusztitja-e ki? Folytatódott a tél beálltával: vajjon nem fagy-e ki a vetés vagy nem pállik-e ki?

 

A kedves, bájos tavasz se csökkentette az aggodalmakat: ugyan lesz-e idejében eső, vagy a sok nedvesség nem sárgitja-e ki, az árviz nem boritja-e el? Azután jött a nyár. Hányszor tekintett a gazda aggódó szemekkel a magasban kóválygó fellegek felé: vajjon áldást hozó eső helyett nem romboló jeget rejtenek-e, a mely talán pár percz alatt tönkre teheti mindazt, a mit az ősz, tél, tavasz eddig megkimélt?


És bizony, sokan nem hiában aggódtak, mert számos vidéken csakugyan bekövetkezett egyik vagy másik veszedelem, de különösen sokat rombolt, pusztitott a jégverés. Általában azonban a jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy az idei aratás, kivévén a jég vagy egyéb által sujtott vidékeket, középszerünek, sőt itt-ott kitünőnek is mutatkozik. Hogy különben miként állanak most a termések országszerte s mivel biztatnak bennünket, arra nézve megbizható képet nyujtanak a földmivelési minisztériumhoz minden vidékről beküldött hivatalos jelentések, melyek nyomán ezuttal mi is közöljük a következőket:

 Az őszi buzavetés a rendes időszaknál sok helyen hamarabb kezdett érni, sőt néhol az aratást már be is végezték. Az őszi rozsvetés minőségileg elég jó termést igér. Az őszi rozs aratása sok helyen már be is fejeződött.  Az őszi árpa aratása az ország déli részeiben, sőt néhol a felsőbb sík vidékeken is megkezdődött. Az eredmény nem mindenütt kielégítő. A zab fejlődése az utóbbi időszakban különösen az Alföldön, a hol eső esett, eléggé jó volt.

 

Mindazonáltal az ország tulnyomó részében most is gyöngébb, mint rendes járásu esztendők hasonló időszakában lenni szokott. Ez okból is az idei zabtermés előreláthatólag még a mult évi, szintén eléggé kedvezőtlen termésnél is jóval kisebb lesz. A repcze aratásával az Alföldön már teljesen elkészültek.  A kukoricza fejlődése nagyon különböző. Helyenkint szépen megerősödött, helyenkint azonban, különösen a Tisza jobb és bal partján, valamint a Királyhágón tuli országrészekben még meglehetősen fejletlen.


A burgonya az esőt nélkülöző vidékek kivételével, általában jó.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aratás az Alföldön Aratás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98