Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

Kényelmes vasúti kocsik

A közlekedés gyors fejlődésével mindinkább tökéletesítik a vasúti kocsikat is, hogy a hoszszabb útat tevők lehetőleg megkapják a szükséges kényelmet. Már egy emberöltővel ezelőtt csakhamar a nagy Pacific-vasút megnyitása után a hires Pullmann-czég oly kocsikat készített, melyek társalgó és alvó termek is lehettek s melyeket annak idején hajlandók voltak a világ csodái közé számitani.

 

Ma már egyesek még nagyobb kényelemmel rendezik be úti kocsijaikat. Így a walesi herczeg vasúti kocsija, melyet Budapesten is sokan megbámultak, oly kényelmes, hogy csakugyan a legfokozottabb igényenek is megfelelhet.

 

A legnagyobb tökéletességre vitte azonban e tekintetben a kaliforniai czukorbáró, Spreckel Kolozs, kinek fényes vasúti kocsija még  Amerikában is rendkivüli feltünést keltett s minden eddigit messze felülmúl. Az egész kocsi úgy van berendezve, hogy a tulajdonos, ki czukorüzletében igen sokat utazik, akár hónapokon át is ellakhassék benne teljes kényelemmel.

 

Belépéskor egy művészi pompával ellátott fogadószobába jutunk, melynek falai és butorai mahagoni fából vannak s ablakain tengerzöld szinű függöny függ, alját pedig hasonló szinű értékes szőnyeg boritja.Innen aránylag keskeny, hosszú folyosón jutunk az ebédlőbe, mely a kocsinak legszebb és legértékesebb része, nagyban hasonló a nagy urak yachtjának kényelmes étterméhez. A kamara és konyha is rendkivül ügyesen és czélszerüen van berendezve. Van ezenkivül igen pompás fürdőszoba s három kényelmes hálószoba, nagyobbak, mint a rendes hálókocsik.

 

Igen értékes kocsija van még egy Dudley nevű előkelő amerikai vasúti mérnöknek, ki nejével együtt már 20 év óta leginkább ebben a kocsiban lakaik, mivel üzleti összeköttetései következtében igen sok helyen kell megfordulnia. Az ő kocsijában is megvannak a hálótermek, ebédlők, konyha, szalon, de ezenkívül van külön könyvtár-szobája s egy műhelye is, melyben utazása alatt különféle kisérleteket tesz. A kocsi mind a mellett nem nagyobb, mint a közönséges Pullmann-kocsik, s berendezésével együtt nem került többe 400,000 koronánál. 

 

A közönséges halandók által is használható vasúti kocsik közt jelenleg legczélszerűbbek a nagy szibériai vasút kocsijai, hol az utasoknak egymás után több napot kell eltölteni. Ezen a vasuton mindig van egy fürdőszoba, egy kis tornaterem, tovább olvasó- és zenetermek, borbélyműhely, s néha még fényképezésre alkalmas sötét szoba is az amateur-fényképészek számára. Valóban sok utas nagyobb kényelmet érezhet itt folyvást utazva, mint a mikor saját otthonában akar pihenni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Orient Expressz Az Orient Expressz
Cikk-ajánló
Botrány a Zeneakadémián Botrány a Zeneakadémián
Vasárnap este a Szép Szó című lap József Attila emlékestet rendezett...
Léghajó vagy repülőgép?  1. Léghajó vagy repülőgép? 1.
Melyiké a jövő? Erre a kérdésre már régen megfeleltek, hogy mind a...
Horthy Miklós nagyjelentőségű beszéde Makón Horthy Miklós nagyjelentőségű beszéde Makón
Horthy kormányzó különvonatán vasárnap délelőtt érkezett meg a hősi...
Babits Mihály - Könyvről könyvre Babits Mihály - Könyvről könyvre
Ki a magyar? - Mostanában sokat tűnődtem a "magyar lényeg és jellem"...
A kolozsváriak jó szereplése volt a főiskolai síbajnokság meglepetése A kolozsváriak jó szereplése volt a főiskolai síbajnokság...
Nagy siker jegyében zajlott le a MEFSOK által rendezett 1942. évi...
Vázsonyi politikai végrendelete Vázsonyi politikai végrendelete
Fábián Béla vasárnap tartotta beszámolóját Ujpesten és Rákospalotán....
Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén Szilágyi nyert az UTE mezei futóversenyén
Az UTE megyeri réteken rendezett mezei futóversenyén ismét két budai...
Kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be az első napon Kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be az első...
Ma lép életbe a forint és az új árszint, a közönség nagy várakozása...
Svédország atletikai bajnokságai Svédország atletikai bajnokságai
Svédország atletikai bajnokságai október 11-én kerültek döntésre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98