Dtum
Login with Facebookk
1901 | Május

Osztrák csatornázási tervek

Nagyon nevezetes a cseheket kiengesztelni hivatott csatornázási javaslat, melyet a reichsrathban, mult szombaton terjesztettek elő. Minthogy ugyanis az az 500 milliós beruházási törvényjavaslat, melyet annak idején Körber előterjesztett, tulnyomólag Ausztriának a Dunától délre fekvő tartományainak használ, mivel főleg a tenger felé vezető uj vasúti vonalak kiépitését czélozza, - a csehek tudatták Körberrel, hogy e javaslatot csak akkor szavazzák meg, ha Csehországnak is nyújt a kormány jelentékeny beruházásokat.

 

Igy történt, hogy ápril 27-ikén törvényjavaslatot terjesztettek elő, mely nem kevesebb, mint 1600 kilométernyi csatornahálózat létesitését tervezi, és pedig leginkább a cseh korona tartományaiban és Galicziában. E nagyszabásu közmüveknek összes költségeit 750 millió koronára számitja a kormány, egyelőre azonban csak 250 millió megszavazását kéri.

 

Ime lassanként kibontakozik a csehek megszelidülésének az „ára”. Csak a napokban kaptak a császár pazar bőkezüségéből egy gazdag képzőmüvészeti muzeumot. Most pedig háromnegyed milliárdnyi oly befektetést ajánlanak fel nekik, mely első sorban Csehország vagyoni emelését mozditja elő.


Nem tagadhatjuk, hogy az osztrák kormány nagyszabásu tevékenységre készül közgazdasági téren. S az az Ausztria, mely ily hatalmas eszközökkel dolgozik, mely hivatalnokai fizetésének javitására is csak mostanában forditott több mint 60 millió koronát, még mindig nincs megelégedve a magyar kvóta fölemelésével.

 

Az osztrák beruházási politikának különben meglesznek a következményei Magyarországra is. Egyrészt, mint már látjuk, előmozditja a Magyarországgal szemben támasztott pénzügyi követeléseket, másrészt e nagy közmüvek alkalmasok arra, hogy Ausztria közgazdasági tulsulyát, mely különben is nagy, még jobban fokozzák, kényszeritenek tehát minket is a beruházások terén nagyobb mérvű erőfeszitésekre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98