Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

Nők a meteorológiai szolgálatban

Ezen czím alatt megjelent füzetében Széki Ákos a meteorológiai észleletek tudományos és mezőgazdasági fontosságát röviden vázolván, kifejti, mily nagy szolgálatot tehetnének e téren a nők; egyszersmind pedig ismerteti azon készülékeket,melyeket az ilyen megfigyeléseknél használni szoktak és részletes útmutatást nyújt emez eszközök kezelési módjára nézve is. A füzet 50 fillérért megrendelhető a szerzőnél Tabon.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Meteorológia hölgyeknek
Kántor Judit

A századfordulón az időjóslás is igyekezett felzárkózni a „komoly” szaktudományok sorába. Bár – mint már láttuk – nem idegenkedett a népi és a népies módszerek használatától sem, egyre több műszert és tudományos számítást használtak (vagyis a levelibéka és az „időjósló távíróoszopok" és társaik mellé felsorakoztatták a csapadék- és szélmérőket, a „Thermo-higroskópot” és társaikat is).


A gyorsan fejlődő tudomány két szempontból is „korszerűbbnek” bizonyult nagyobb múltú társainál. Először is szinte a kezdetektől fogva kialakult „népszerű” formája is, vagyis azonnal megjelentek a műszereknek a háztartásokban is jól alkalmazható változatai. Helyes használatukról számos cikk és tájékoztató füzet is megjelent.


A másik jelentős eltérés a „klasszikus” tudományokhoz képest, hogy a meteorológiai tevékenységet szinte azonnal felkínálták a hölgyek számára is. Természetesen ez nem azt jelentette, hogy például Ó-Gyallára női meteorológusokat kerestek volna; de azt mindenképpen, hogy a hétköznapi megfigyelésekre és egyszerűbb előrejelzések elkészítésére a nőket is alkalmasnak találták.


A napilapok és tájékoztató füzetek több írásban is arra biztatták a háziasszonyokat, hogy napi munkájuk mellett vállalják fel lakóhelyük időjárásának szakszerű megfigyelését is. „Az időjós műszerek kezelésével a hölgyek sokoldalú, érdekes, minden irányban sikeres és hasznos, sőt közhasznos tevéknyeséget fejthetnek ki, amelyhez elégségesek azon ismeretek is, amelyeket a mai nőnevelés nyújt” – írta az egyik magazin 1901-ben. Az egyik tájékoztató füzet egyenesen odáig merészkedett, hogy „csodaszerként” ajánlotta az új tevékenységet, ami „olyan pályatér, a melyen a tettvágy teljesen kibontja szárnyait, a mely a nők összes igényét kielégíteni képes.”


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Időjelző Időjelző Időjelző oszlop Kis meteorológiai obszervatórium Thermo-higroskop Egészségi meteorológiai tanácsado
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98