Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Berlini kombinált csapat játszott az M.U.E.-vel és a B. T. C.-vel

Midőn két esztendővel ezelőtt egy berlini kombinált csapat egy napon a Magyar Athletikai Club csapatát 8:0, a Műegyetemi Football Club csapatát pedig 10:0 eredménynyel verte – ha jól emlékszem, - Tóth Béla, a jeles tárczaíró, másnap a *Pesti Hírlap* egy esti levelében nagy elismeréssel adózván a football-játék nemes intenczióinak, dicsérte annak a magyar sportéletben előidézett korszakalkotó hatását, kiemelve különösen azt, hogy örömmel látja a nemzet reménységét s kávéházak és korcsmák lebujos légköre helyett a szabad természetben, nemes küzdelemben versengeni, szívből üdvözli az ezekre menő érdeklődő sportközönséget, mely tapsaival honorálja az ifjak küzdelmét.

 

Az örömmel telt pohárba belevegyítette azonban czikke végén a keserűség ürömcseppjeit és azon panaszkodott, hogy dicséretes dolog ugyan a magyar ifjak viadala, de talán a kapott 18 goal mégis csak sok a jóból a miéink meddő eredményével szemben s egy laikus naivságával ajánlja, hogy a football helyett mégiscsak szebb lett volna a németekkel szemben pl. hosszú métaversenyekben mérkőzni, ott valószinűleg a magyarok győztek volna.

 

Az elmult hét két dicsőséges napja után szerettem volna az *Esti levelek* szellemes szerzőjét meginterjuvolni s az elért erkölcsi siker után véleményét hallani. Azt hiszem, talán most a footballt inkább venné pártfogásba az unalmas futóméta stb. játékok helyett, melyekre erőszakkal akarják a magyar eredetiséget rátukmálni, daczára annak, hogy az utóbbi játék teljesen német eredetű, melyet évtizedekkel ezelőtt tornaversenyek alkalmával az athlétikai versenyekkel egyetemben mint népies játékokat rendezték. Ezek mellett a football-sport előnyeit vitatni fölösleges; a tízezrekre menő magyar közönség érdeklődése a football-játék qualitásának legnagyobb dícsérete.


Ezeket kívántam előrebocsátani akkor, midőn rohamosan emelkedő football sportunk egyik legújabb diadaláról akarok beszámolni. Az a csapat, a mely két esztendővel ezelőtt oly óriási fölénynyel verte egyik legjobb football-csapatunkat, az elmult héten legjobb erőkifejtés mellett sem tudta magának a győzelmet megszerezni s örülhetett, hogy eldöntetlen eredményekkel végződhetett legjobb csapatainkkal való küzdelme.


A magyar footballsport hihetetlen haladása nagyon meglepte őket, hiszen biztos győzelem reményében keresték fel a magyar fővárost s maguk is elismerték azt, hogy a két év előtti csapattal teljesen egyenrangú mostani kombinált csapat nagyon is megörült a szombat és vasárnapi eredménynek, látva azt, hogy a magyar csapatok méltó ellenfelükre akadtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98