Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

A czárné nem fogadja a szerb királynét

Kétségtelen, hogy a Vuics-kormány azért mondott le, mert a szerb királyi párnak ismét el kellett halasztania oroszországi utazását. A Szerbiában elterjedt hírekről egy bécsi lap a következőket irja meg: Vuics, a ki nem volt képes keresztülvinni azt a tervet, hogy a czárné elfogadja Draga királynét, a következő dolgot eszelte ki:

 

Hivatalosan tegyék közzé, hogy a királyi pár a czári párt meg foja látogatni és hajón induljon utnak. A szerb partok mentén azonban Draga királynénak hirtelen meg kellett volna betegednie és kiszállt volna, Sándor király pedig egyedül folytatta volna utját Livádiába.

 

Az orosz udvar elfogadta ezt a megoldást, de a mikor Vuics Sándor király elé terjesztette, a király haragra lobbant és felszólitotta Vuicsot, hogy azonnal adja be lemondását. Ezzel ellentétben Belgrádból azt jelentik hogy a szerb királyi pár látogatása közelebb megtörténik.


Egy másik bécsi lap pedig ezeket irja: A czárné, ki erényekben gazdag német herczegi családból származik, nem akarta fogadni Draga királynét, a kinek multjáról sokat beszélnek. A czárné fenyegetőzött, hogy ha Draga királyné Livádiába érkezik, betegség ürügyével azonnal el fog előle utazni.

 

A czárnénak ez a magatartása nem lett volna elég ok rá, hogy a szerb királyi párt a czár ne fogadja és ezzel mintegy szentesitse azt a házasságot, a melynek „Kum”-ja (násznagya) volt. A legfőbb oka, hogy a fogadás elmaradt, az, hogy Milán király már nem él.

 

Milán király volt az, a kitől az orosz udvar leginkább tartott. Milán befolyását lehetetlenné tenni: ez volt a czári politika legfőbb törekvése és kapva-kapott az alkalmon, mikor Milán és fia, Sándor a Draga királynéval való házasság miatt összeütközött, hogy a fiu pártját fogja az atyával szemben.

 

Ezért vállalta el a czár Sándor király házasságakor a násznagyságot. Most azonban, hogy Milán már meghalt és czári udvarnak nincs kitől tartania, végre ki lehetett adni az utját Draga királynénak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98