Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

Hírek a boer háborúból

Pár hét alatt két esztendeje már, hogy a világuralommal biró Anglia háborut folytat két kis köztársaság ellen. Még nem győzte le. Sőt a boerok most ott támadták meg Angliát, a hol biztosnak vélte magát, dél-afrikai gyarmatán, a Fokföldön. Itt nagy bajok lehetnek, mert az angol hivatalos jelentések hallgatnak a fokföldi állapotokról de annál többet árulnak el a hivatalos intézkedések.

Ostromállapot a Foktartomány kikötőiben

Fokvárosból érkezett magánjelentések szerint Fokvárosban és a többi kikötővárosokban legközelebb kihirdetik az orstromállapotot. A fokvárosi kereskedelmi kamara ugyan tiltakozott e rendelet ellen, de azt hiszik, hogy nem lesz elkerülhető.

 

A gyarmatból érkező hírek nagyon kedvezőtlenek, a mit a fokvárosi angol lapok is kénytelenek elismerni. A fraserburgi kerületben általános a fölkelés és a kerületben számos boer csapat portyázik. A távirati összeköttetés meg van szakitva. Száz meg száz fokföldi lázadó csatlakozott a boerokhoz. Azt hiszik, hogy Merriman-nal együtt, a ki állandóan rendőri felügyelet alatt áll, az afrikanderek többi vezetőjét is le foják tartóztatni.

Fölkelés a Fokföldön
A német lapok is, melyek nyugodtan szoktak írni a dél-afrikai háboruról, oly értesülést közölnek, hogy Dél-Afrikában, a Foktartoányban az angolok helyzete nagyon kedvezőtlen. Az elégedetlenség az egész országban egyre növekszik és az arrikanderekről magukra a gyarmat angol lakóira is kezd átterjedni.

 

Különös nyugtalanságot kelt az a tény, hogy az angol hadvezetőség egyre több benszülöttet fegyverez föl, kik a fegyvereiktől megfosztott lakók ellen több helyen föllázadtak. A boerok hadállásaikat Fokváros és Porth-Elisabeth kikötők közt erősen tartják és minden oldalról folyton ujabb támogatásban részesülnek. Krüger elnök Kitchener ama nyilatkozatát, hogy a boerok száma 14 ezer főn alul van, megerősíti, de hozzáteszi, hogy 10 ezer fokföldi felkelő csatlakozott a boerokhoz.


A boerok a tengernél
Sheeper boer parancsnok a fokföldi megszállásnál vakmerőn nyomult előre. Hadosztályának egy része Fokvárostól keletre A Mortel-öbölig hatolt. A városi őrséget a várható támadással szemben fegyver alá szólították. Az egész háboru alatt most először történt, hogy a boerok egészen a tengerpartig hatoltak.

Dél-afrikai vezér fogságban
Merrimant, a parlamenti afrikander-szövetség vezérét, Stellenbosch mellett levő farmján fogolynak nyilávnitották. Merriman szavát adta, hogy nem hagyja el a farmot.

Delarey öcscse fogságban
Kitchener jelenti Pretóriából augusztus 30-ikáról: Garrat azt jelenti, hogy Delarey Pétert, a helyettes főparancsnok testvérét, néhány boerral Losberg közelében elfogta.

Fölrobbantott vonat.

Augusztus 31-éről Kitchener lord jelenti Pretóriából: az éjszaki vasutvonalon Watervaal és hamanokvaal között a boerok egy vonatot a levegőbe repitettek. Egy 200 boerból álló osztály azonnal tüzelni kezdett a vonatra és felgyujtotta. Vandeleurt, az ír gárda alezredesét, megölték. Meghaltak kilenczen, megsebesült 17. Transzvál keleti részén a vasutat Komatiport mellett (a portugál terület közelében) szétrombolták.


A boerok fogsága
Az angolok mindenkit fogságba vetnek és nagy táborokban tartják őket. Az asszonyok, kiknek férjük harczol vagy elesett, vagy elvitték messze földre hadi fogolynak, a gyermekek és az aggok mind angol fogságban sinylenek. Nagy tömegben helyezik el őket sátrakban, s nagy köztük a pusztulás a betegség és hiányos táplálkozás miatt.

 

Hivatalosan tudatják, hogy csak a transzváli táborokban julius végén összesen 62,479 személy volt, köztük 10,000 férfi, több mint 23,000 asszony és 28,000 gyermek (1-12 éves). Juliusban meghalt 1067 személy, köztük 860 gyermek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Roberts lord bevonulása Pretoriába Boerok Ladysmith előtt Lord Roberts és kisérete az asvogeli csata kezdetén Öreg boer harcos
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98