Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Szeptember

Pontos óra kompenzáczió nélkül

A pontos órák kedvelőit érdekelni fogja, hogy Heele Berlinben pontos ingaórákat készít kompenzáczió nélkül. Ha ugyanis aczélhoz 35,7% nikkelt keverünk, olyan öntvényt kapunk, melynek kiterjedési együtthatója 12-szer kisebb, mint az aczélé.

 

Emezé ugyanis 0o-tól 100o-ig 0,001035, a mondott nikkelöntvényé pedig ugyancsak 100o-re 0,0000877. Kisebb, illetve nagyobb nikkeltartalom az aczél kiterjedési együtthatóját nagyobbítja.

 

A fémeknek tehát olyan sajátságával van itt dolgunk, mint a minőt némely ötvözet olvadáspontja körül észlelhetünk, hogy t. i. magas hőfokon olvadó fémek igen alacsony hőmérsékleten olvadó ötvözetet adhatnak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Az ingaóra, Párizs és a föld középpontja
Kántor Judit

Azt gondolnánk, hogy amióta mérjük az időt, azonnal fontosnak tartottuk, hogy azt pontosan tegyük. Biztosan így is volt, viszont a „pontosság” fogalma egészen mást jelentett akkor, amikor a távolságot például „kétnapi járóföldként” határoztuk meg, s nem tettük hozzá, hogy milyen magas embernek, milyen sebességgel, mekkora lépésekkel, pihenőkkel vagy anélkül… Mindegy volt.


A legkorábbi időmérő eszközöket a régi Egyiptomban találták föl. Használták már ekkor a napórát, a homokórát és a vízórát is.


A rövidebb időtartamok mérésénél a homokóra lett a legnépszerűbb, a XIV. század végén például már ezzel mérték a bírósági felszólalások, az egyetemi hozzászólások idejét vagy a büntetések tartamát. Ugyancsak hasonló célokra használták a középkorban a gyertya-órát is.


Az első mechanikus órákat a XIII. század végén készítették. Ezek többnyire robusztus szerkezetek voltak és rugó vagy mozgó súly működtette őket. Kisebb méretű, háztartásokban is használható változataik a XVI. században jelentek meg, ugyanekkor készítették az első zsebórákat és karórákat is.
Ezeknek az óráknak három klasszikus változata született: a hajszálrugós, az ingás és a karos meghajtás. A mechanikus órák közül a legpontosabbak az ingaórák.

 

Pontosak, vagyis pontosak akkor, ha az adott helyen precízen beállítottuk őket! Ugyanis az inga lengését a gravitáció jelentősen befolyásolja. Vagyis ha egy ingaóra a földszinten pontosan jár, egyáltalán nem biztos, hogy pontos lesz az emeleten is!


Ha a huszadik század nagy találmányát, a „kompenzáczió nélküli ingaórát” megelőző szerkezetek nem is voltak mindenütt egyformán pontosak, mégis nagy szolgálatot tettek a tudománynak - főleg, ha lengtek!


Történt ugyanis, hogy Galilei 17 éves korában egy templomban rácsodálkozott egy ide-oda lengő örökmécsesre s rádöbbent, hogy a lámpa lengései mindkét irányban ugyanannyi ideig tartanak – és 1595-ben meg is fogalmazta az ingamozgás törvényszerűségeit, majd 1600-ban a tehetetlenség törvényét. (Igaz, hogy ezt ma Newton első törvényének nevezzük, de lényege változatlan: egy tárgy sebessége nem változik, csak ha erő hat rá.)


S ha ez még nem lenne elég bizonyíték az ingó dolgok tudományos hasznosságát tekintve, akkor jusson eszünkbe, hogy egy ingaóra segítségével bizonyította Newton, hogy a földi testek között is hat a tömegvonzás.


A történet 1656-ban kezdődött, amikor Huygens ingát alkalmazott a kerekes óra járásának pontosabbá tételére (vagyis fölfedezte az ingaórát!). Ezt az órát egy csillagász magával vitte Franciaországból az egyenlítő környékére s a Párizsban pontos óra az új helyen naponta két percet késett. Furcsállta is a csillagász a dolgot – de magyarázatot csak akkor kapott, amikor 1687-ben Newton közzé tette a tömegvonzás elméletét.


Mi is történt? Ma már tudjuk: az egyenlítő környékén a föld kidomborodik, vagyis az óra messzebb került a föld középpontjától, mint Párizsban volt. Ezért az inga lassabban lengett, az óra pedig – mivel nem tehetett mást – késett.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A Munkás TE versenye A Munkás TE versenye
Vasárnap rendezte a Munkás TE első idei birkózóversenyét, amelynek...
Kínos verekedés a lillafüredi Palota-szállodában Kínos verekedés a lillafüredi Palota-szállodában
A vasárnapra virradó éjjel kínos incidens zavarta meg a MAC...
Pétain üzenete Roosevelthez Pétain üzenete Roosevelthez
Hivatalosan jelentik: Roosevelt elnök üzenetet intézett a francia...
Az Újpest biztos győzelme Szolnokon Az Újpest biztos győzelme Szolnokon
Újpest – Szolnoki Máv 3:0 A mérkőzés előtt a két csapat...
Az emberiség legnagyobb csapása: a tüdővész Az emberiség legnagyobb csapása: a tüdővész
A tüdőbaj nemcsak az egyesek betegsége, hanem a családé és...
Plakátok Plakátok
Magyarországon - ugy látszik - sohasem lesz vége a plakátháborunak....
A magyar úszók 42:27 arányban győzték le Ausztriát A magyar úszók 42:27 arányban győzték le Ausztriát
A magyar sport ünnepi eseménye volt vasárnap a margitszigeti födött...
Mezőgazdasági munkára igénybevehetik a Budapestről eltávolitott lakosságot Mezőgazdasági munkára igénybevehetik a Budapestről eltávolitott...
A földmivelésügyi miniszter 82.200/1944. F. M. számu körrendeletével...
Lovaspólóban legyőztük az olaszokat Lovaspólóban legyőztük az olaszokat
A két hétig tartó magyar-olasz lovaspóló mérkőzések döntője vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98