Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

A gazdasági válság politikai válsággá mélyülhet

Fogytán az ország ereje. Megőrölte a hatodfél éve lappangó válság.
A reménység szava helyett a panasz keserü hangja üti meg fülünket, bármerre forduljunk is. Bár itt a tavasz, a munkanélkül szükölködők száma a fővárosban, sem odakünn az országban még nem fogyatkozott, talán inkább szaporodott. Az ipartelepek és kereskedelmi vállalatok foglalkoztatása minimális. A kisebb fővárosi pénzintézetek tétlenségre vannak kárhoztatva, mert jó kölcsönre szinte lehetetlenség pénzünket kihelyezniök. Nem sokkal jobb helyzetben vannak a vidéki pénzintézetek. 

Az Ausztriával való gazdasági kiegyezés problémája, melynek megoldatlansága oly nagy mértékben járult hozzá a mai gazdasági válság előállásához s mely már buktatott kormányt, most ismét politikai válsággá készül kiélesedni.
Nem szándék nélkül kezdtük fejtegetéseinket azzal, hogy siralmas gazdasági állapotainkra rámutattunk. Az Ausztriával való gazdasági kapcsolat rendetlensége egyik főoka ez állapotoknak. Akármennyi kárral járhatna is az önálló vámterület életbe léptetése, sokkal több kárt okozott nekünk viszonyaink rendezetlensége, jövőnk bizonytalansága. 

Vessünk véget a mai állapotnak.
Mert hosszu betegségnek halál a vége.
S mi már talán nem is betegek vagyunk, hanem haldoklunk.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Gazdasági kiegyezés
Szabóné Fricska Anna

Az 1867-ben Ausztriával kötött kiegyezés (magyar törvényként a XII. tc.) gazdasági összetevője három részből állt. Egyrészt az ún. közös ügyek (a külügy és a hadügy) fedezésére szolgáló pénzügyekből. A közös ügyek költségeihez a két országfél meghatározott arány szerint járult hozzá, ez volt a kvóta.


Másrészt a XVI. tc. rendelkezett az ún. közös érdekű ügyekről.
Ilyenek voltak a régi államadósság, a vám- és kereskedelmi szövetség, a fogyasztási adók közössége, a mindkét államfelet érintő vasúti fővonal, valamint a pénzrendszer ügye.


Harmadrészt volt a gazdasági kiegyezésnek egy rejtett ügye (mert ti. az eredeti kiegyezésben nem szerepelt), a jegybankügy, amelyet a korban bankkérdésként emlegettek.
A magyar kormány az 1869-es válság után érzékelte, hogy a monetáris szabályozás eszközével nem tud közvetlenül élni. Éveken át tartó viták után jött létre az Osztrák-Magyar Bank 1878-ban, s a kérdés szabályozását hozzácsatolták a közös érdekű ügyek csoportjához.


A 10 évre érvényes megállapodásokat újra meg újra felülvizsgálták.
A dualizmus korát végigkísérték a kormányok által folytatott  gazdasági kiegyezési tárgyalások. 1902-ben is zajlott egy elhúzódó tárgyalássorozat az új vám- és kereskedelmi szövetségről, benne az új vámtarifa bevezetéséről. A kérdés élénken izgatta a közvéleményt, és azért vált nagy jelentőségűvé, mert a Monarchia külkereskedelmi szerződései éppen 1903 és 1905 között jártak le, s az új szerződésekben már az új vámtarifát kellett érvényesíteni.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98