Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

A Magyar Néprajzi-Társaság

A Magyar Néprajzi-Társaság e napokban tartotta közgyűlését Szalay Imre elnöklete alatt.


Az elnök megnyitójában elmondta, hogy a társaságnak szorgalmas és eredményes munkássága által sikerűlt nemcsak a szakemberekben, de a nagy közönségben is érdeklődést kelteni az ethnografiai tudományok iránt.

 

Üdvözölte a társaság jelenlevő tiszteletbeli elnökét: Kuun Géza grófot. Ezután Sebestyén Gyula titkár számolt be a múlt évi tevékenységről. A tudományos munkálkodásra immár három irodalmi organuma van: az *Ethnografia*, a *Néprajzi Múzeum Értesítője* és a *Keleti Szemle*.


A néphagyományokkal foglalkozó folklore is foglalkoztatja a társaságot; szorgalmasan gyűjti azokat a téli népszokásokat, a melyekben a pogány újesztendő eddig kevés tudományos figyelemre méltatott emlékei lappanganak. Ezekhez az emlékekhez tartozik az a kétkötetnyi regés-ének, a melyeket Sebestén Gyula gyűjtött s a melyek nemsokára a Kisfaludy-Társaság népköltési gyűjteményében fognak megjelenni.


Kuun Géza gróf inditványozta, hogy a legelső, a legnagyobb magyar etnografust, a most már hetven esztendős Vámbéry Ármint a Néprajzi-Társaság üdvözölje s egyúttal válassza meg tiszteleti tagjának. Ez inditványt nagy éljenéssel fogadták el.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Etnográfia
Kántor Judit

A néprajz vagy etnográfia (a görö ethnosz, azaz „nép” és grapheia, azaz „rajz” szavakból) a hagyományos életmódot folytató (paraszti, nomád vagy zsákmányoló-gyűjtögető) népcsoportok mindennapi tárgyainak, művészetének (építészet, díszítőművészet, zene, tánc), valamint a szokásaikat, hitvilágukat, énekes és szóbeli értékeiket felölelő hagyománykincsüknek a gyűjtésével és összehasonlító vizsgálatával foglalkozik.


A néprajznak két fő ága van. Az európai néprakz az egyes európai népek parasztságának tárgyait, művészetét és szóbeli hagyományait vizsgálja. Az európai néprajzot főleg német nyelvterületen, magyarországon, kelet-Európában és Észak-Európában művelik.


Az etnológia (görög ethnologeia, vagyis „néptudomány”), amely a hagyományos európai kultúráktól eltérő, elsősorban Európán kívüli népcsoportok életét tanulmányozza, illetve a világ különféle népeit osztályozza, hasonlítja össze egymással.


Nyugat-Európában és Amerikában az etnográfia (angol Ethnography) alatt elsősorban más népek életének a „résztvevő megfigyelés” módszerén alapuló leírását értik, míg a hagyományos európai néprajzot egyszerűen a folklór (az angol folklore, „néphagyomány” szóból) és népművészet kutatásaként jelölik meg.


A résztvevő megfigyelés azt jelenti, hogy a kutató tartósan együtt él a tanulmányozott népcsoporttal, alkalmazkodva az őslakók életéhez, szokásaihoz és elsajátítva nyelvüket. Így képessé válik arra, hogy hitelesen leírja kultúrájukat, hitvilágukat, hagyományaikat.


 

Az együttélő kutatás módszere azoknak a 19. századi utazóknak, gyarmati tisztviselőknek a munkásságára nyúlik vissza, akik a civilizációtól távol élő őslakó népek kultúrájával való megismerkedést értékesnek és tudományosan hasznosnak találták (pl. az ember őskori történetének rekonstruálása szempontjából.)

 

A 20. század első felében a bennszülött népek közé költöző híres etnográfus kutatók voltak például Alfred Radcliffe-Brown (ausztrál őslakók) Evans-Pritchard (nuerek, Kelet-Afrika), Bronislaw Malinowski (Melanézia), Margaret Mead (Szamoa), Claude Lévi-Strauss (Amazónia). A résztvevő megfigyelés módszeréből fejlődött ki a 20. század elején az amerikai Franz Boas kezdeményezésére a kulturális antropológia tudománya.

 

A kulturális antropológusok alapvető módszere lett a tanulmányozott népcsoporttal való tartós együttélés, amit „terepmunkának” vagy "résztvevő megfigyelésnek" neveznek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Derbi győzelmével bajnok lett a Hungária Derbi győzelmével bajnok lett a Hungária
Hungária – Ferencváros 3:2 (1:1) Pompás napsütésben már négy...
Halálra szánt kinai gyermekek Halálra szánt kinai gyermekek
Ismét ráterelte a világ figyelmét a czopfos emberekre a Kinában...
A bosnyák parlament A bosnyák parlament
Junius 15-én nyitotta meg Bosznia és Herczegovina tartománygyűlését...
A stabilkorona lehetővé teszi a papirkoronában való költségvetést A stabilkorona lehetővé teszi a papirkoronában való...
A pénzügyminiszteriumban vasárnap délelőtt Szabóky Alajos dr....
Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép
Az Egyesült Államokban állomásozó amerikai csapatokat egy korszerű...
Daladier a kijelölt francia miniszterelnök - még mindig nincs német kormány Daladier a kijelölt francia miniszterelnök - még mindig nincs német...
Lebrus köztársasági elnök vasárnap délelőtt és délután folytatta a...
Tolsztoj Leó betegsége Tolsztoj Leó betegsége
Az oroszok legnagyobb élő írója, gróf Tolsztoj Leó sulyos beteg már...
Villamosság a toilette-asztalon Villamosság a toilette-asztalon
A letünt évszázadok történetének irói azokat az eseményeket tudták...
A marokkói veszedelem A marokkói veszedelem
Marokkóban tejes a felfordulás. Azt jelentik a táviratok, hogy Fezben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98