Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A német birodalmi gyűlés döntései

Mostanában a német birodalmi gyűlésen obstrukczió folyt, melynek czélja az volt, hogy megakadályozzák az ottani kormány védvámos politikáját, mely szerint a más országokból oda vitt gabonára és marhára nagy vámot vessenek. Különösen a német szoczialista képviselők harczoltak ez ellen, míg ugynevezett agráriusok még a kormány vámtételeit is keveselték. Mindenki azt hitte, hogy a német pártok igen soká el fogják az e feletti vitát huzni.


Most azonban egyszerre nem várt fordulatot vett a dolog, ugyanis a német kormánynak sikerült a birodalmi gyűlést védvámhoz hajló párttöredékével megegyezni s így magának e kérdésben többséget biztosítani. Ez meglévén, most már az a feladat következett, hogyan lehetne ezt keresztül vinni, vagyis a vámtarifát a szoczialisták és szabadelvűek obstrukcziója ellenére törvénynyé emelni? A szövetkezett védvámos csoportok erőszakos lépésére határozták el magokat.


A birodalmi gyülés november 27-iki ülésében egy Kardorff, nevű képviselő az érdekelt pártok előzetes megállapodása értelmében azt az indítványt terjesztette elő, hogy a birodalmi gyűlés "summáson" vagyis egyszeri szavazással fogadja el az egész vámtarifát. Erre nagy felháborodás tört ki a birodalmi gyűlésben s oly botrányos jelenetek folytak le, a minőkhőz hasonlók eddig csak a bécsi reichsrathban szoktak előfordulni. Midőn e sorokat írjuk, a kérdés még eldöntve nincs, de nagyon is valószinű, hogy a többség keresztül fogja vinni akaratát.

Ezzel pedig egy csapással igen nevezetes változás állna be a kereskedelempolitikai helyzetben. Eddig mindenki biztosra vette, hogy a mostani birodalmi gyűlés alatt nem fog törvénynyé válni az új német vámtariafa. Tehát a német kormány nem is jutott volna abba a helyzetbe, hogy a kereskedelmi szerződéseket a jelen év vége előtt felmondhassa s ez esetben azok önmaguktól érvényben maradtak volna s csak 1903 végén lettek volna felmondhatók. Ha azonban a német vámtarifa – akár erőszakos módon is, a mi ránk nézve mindegy – törvénynyé válik, akkor a német kormány felmondhatja a kereskedelmi szerződéseket.


A mi államférfiaink is, ugy magyar mint osztrák részről, eddig arra számítottak, hogy a német vámtarifa nem fog létrejönni s így nem juthatunk abba a helyzetbe, hogy új szerződés iránt alkudozásokba bocsátkozzunk.  S ez a mostani helyzet mellett egyelőre lehetetlennek is látszik. Mert a törvény ugyanis kimondja, hogy külállamokkal szerződés iránti alkudozásokba nem bocsátkozhatunk addig, míg az osztrák-magyar új közös autonom tarifa létre nem jön.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Bárdossy László bűnperében a Népbíróság ma reggel kilenc órára tűzte...
 A pilóta-iskola előszobája A pilóta-iskola előszobája
Az angol légihaderő három gépmadarán távolsági világrekord...
Dakar, a szénpor és a fekete égbolt városa Dakar, a szénpor és a fekete égbolt városa
A nyugatafrikai viharzóna. Francia-Nyugatafrika majdnem ötmillió...
Tisza István szobra Tisza István szobra
Mintha egy régen eltünt világ elevenednék meg újra Zala György...
Halottak bálványai Halottak bálványai
Indiában, a bálványok országában, szokás volt régente, hogy a...
Sziriusz mester és a boxvilágbajnok Moreyon is bekapcsolódott a Schrank - gyilkosság nyomozásába Sziriusz mester és a boxvilágbajnok Moreyon is bekapcsolódott a...
Schrank Béla likőrgyáros gyilkossági ügyében az elmult héten ujabb...
Veszedelmes betörők a Bethlen-udvarban Veszedelmes betörők a Bethlen-udvarban
Az Attila-köruton a Bethlen-udvar hatalmas frontján a Korona-mozgó...
Bemutatók Bemutatók
A Ludas Matyi, a derék Fazekas Mihály hexameteres komikus eposza...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98