Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A mi football-publikumunk

Ha öt esztendővel ezelőtt – mikor a magyar football-sportot megalapították – azt mondta volna valaki nekem, hogy 1902. év deczember 7-én hat fokos hidegben több mint ezer ember néz végig egy nemzetközi mérkőzést, azt az illetőt bolondnak tartottam volna s kinevettem volna túlmerész fantáziájáért. Pedig nem fantázia szüleménye, hanem tiszta valóság az, minek mult vasárnapon szemtanuja voltam.


Azt hittem, - s nemcsak én, hanem sokan, kik a mult vasárnapi B.T.C. – Cricketter matcre kisiettek – hogy a gyér nézőközönség sorában csakis a mérkőző egylet legközelebb álló ismerősei lesznek s a rendes football-publikum, ezúttal a boldogság honában, a barátságos meleg szobában tartózkodva, legfeljebb lelki szemmel fogja végigkisérni a magyar csapat küzdelmét a bécsiekkel. Nem így történt!

 

Az állóhelyet zsufolásig töltötte meg a rendületlenül kitartó sport-ifjuság s a tribunöket is meglehetős sűrű néptömeg lepte el, mely szokásos buzdító kiáltásai mellett ezuttal s dermesztő hidegben fagyoskodó lábak folytonos dobogásával tüzelte gyors tempóra a magyar fiúkat. Aranyos egy publikum ez és büszkék lehetünk mi, footballisták arra, hogy magunkénak vallhatjuk.

 

Egy bécsi football játékos, a mikor meglátta a kitóduló tömeget, irigységgel párosult keserűség vett rajta erőt és sovárogva gondolt arra, hogy mily boldogok lennének, ha húsvét napján, verőfényes időben, annyi néző szemlélné végig nemzetközi mérkőzésöket. De nemcsak a tömeg nagysága, hanem hangulata, szeszélye s lelkesedése imponált nemcsak a bécsieknek, hanem mondhatom, az összes itt szerepelt külföldi csapatoknak.

 

A hogy ez a publikum dédelgeti kedvenczeit, lelkesedésével magával ragadja a csapatot s a játéknak tempót diktál a nézőtérről, ugy nem vonja meg elismerését sem az idegen játékosokkal szemben, hanem éljenzi, tapsolja és sok szeretettel veszi őket körül ha győznek, de még többel, ha legyőzöttek. A szeptemberben fővárosunkban szerepelt bonni csapat tagjai elragadtatással beszélték, hogy a pályáról való eltávozásuk alkalmával ezernyi gyermek (nagyrészt iskolás diák) vette őket körül, s folytonosan éljenezve, boldogak voltak, ha kezet szorítottak velük vagy legalább megveregethetik vállaikat. A hamisítatlan, őszinte szeretet e spontán megnyilvánulása végtelenül jól esett nekik s hazajövet ismerőseiknek, barátjaiknak csodákat regélnek a budapesti publikum szeretetreméltó és udvarias viselkedéséről.


Sokszor sajnálkoztam már a publikum felett hogy ha kívánsága – a magyar csapatot idegenekkel szemben győztesnek látni, nem teljesülhetett. Mult vasárnapon azonban különösen bántott engem a magyar csapat tehetetlensége s hiába dideregte végig az a minden hibát elnéző s a legsúlyosabb baklövéseket is megbocsátó lelkes magyar publikum az egész mérkőzést, mely egy kevés jóakarattal, no meg egy kis szerencsével, győzelemmel végződhetett volna. Bajnoki csapatunk csak nem tudott a buzdító kiáltásokra felmelegedni, hanem beérte szépen eldöntetlen eredménynyel is.


Mindig azt hiszem, hogy ilyenkor a mi publikumunk bosszúsan hagyta ott a pályát s megfogadja : soha többé football mérkőzést meg nem tekint, legalább nem lesz ok a bosszúságra. A legközelebbi mérkőzésen azonban megint csak ugyanazon embereket látom, kik gyorsan felélednek s a match alatt ismét csak fáradhatatlanúl buzdítják, tüzelik, lelkesítik a magyar fiúkat s ki vannak elégítve, ha csak némiképp felelnek meg a játékosok a beléjük helyezett bizalomnak.


Ha rosszul játszanak, akkor megérdemelt módon korholják, ha jól játszanak, úgy nincs a világon ember, kit annyira dédelgetnének s úgyszólván tenyerén hordoznának, mint a jó játékost a mi kedves, szeretetreméltó football-publikumunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Karnevál az Arizonában Karnevál az Arizonában
Káprázatos revü, színes képek vonulnak fel esténként az Arizona...
Medjidje hercegnő ellen vasárnap elfogató parancsot adtak ki Medjidje hercegnő ellen vasárnap elfogató parancsot adtak ki
Gyakori szereplése után vasárnap ismét foglakoztatta a budapesti...
Kerékpáros sprintereinkről Kerékpáros sprintereinkről
Vége a versenyszezonnak. Nagyobb versenyeink lezajlottak; az alakuló...
Rövidek Rövidek
Svéd tudósitok nézete szerint ugylátszik, hogy az indiai tárgyalások...
Pusztaszer - kegyeletes ünnep Pusztaszer - kegyeletes ünnep
Alig pár nap választ el bennünket attól a kegyeletes ünneptől ,...
Davis Cup Davis Cup
A fenti serleget az amerikai Davis adományozta avval a célzattal,...
Az olimpiai football-mérkőzések Az olimpiai football-mérkőzések
Az olimpiai football-mérkőzéseket 19-én és a következő napokon...
Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel
Montignoso grófnő anyjával a toszkánai nagyherczegnővel és leányával,...
Tehetségvesztés  - visszamenőleg Tehetségvesztés - visszamenőleg
Egy folyóirat körkérdést intéz hozzám: nyilatkozzak Thomas Mann egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98