Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

Gyáralapítások

Bőripari hirek
Trepper Sándor és Gyula cég alatt Kőbányán legközelebb cipőfelsőrész-gyár létesül. – Kohn Salamon budapesti cipőgyáros cipőgyárat alapit, és állami segitséget kap a legmodernebb szerszámgépek beszerzésére, azzal a kötelezettséggel, hogy legalább 50-60 munkást állandóan foglalkoztasson. – Löwy&Schnitzer bőrnagykereskedő cég Győrött nagyobbszabásu krómsevróbőr-gyárat szándékozik létesiteni.

 

Kalcium-kárbid-gyár Magyarországon
Nyiri István vállalkozó kalciumkárbid-gyárat létesitett Brátkán. Ez az első efajta gyár Magyaroszágon.

Textilipari hirek
Jeckyl Rudolf egy millió korona tőke befektetésével selyemfonó-gyárat létesit Magyarországnak valamelyik arra alkalmas helyén. – Heinrich J. erzsébetfalvai pamutszalag-szövőgyárát, melyet állami segitséggel létesitett, február hó elején üzembe helyezi.

Faipari hirek
Schnitzer és Beifeld bécsi cég Magyarországon faárugyárat akar létesiteni 200.000 kor. tőkével. – Kalledey Mór berendezkedett búrbutor nagyban való gyártására – Az „Arics” erdőipar vállalat fűrészgyárat létesitett Vaskókon – Vig Sándor szolnoki gőzfürésztulajdonos az ujszegedi alsó kikötősoron gőzfürésztelepet létesit az esetben, ha a várostól 41.000 koronára becsült telket 20.000 koronáért örökáron megkaphatja.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kalcium-karbid
Szabóné Fricska Anna

A kishír kiemeli, hogy a brátkai gyár az első Magyarországon, amely kalcium-karbidot gyárt.

Ez az anyag azért fontos, mert nagy mennyiségű kalcium-karbid szükséges az acetilén gyártásához, s az acetiléngáz a hegesztés nélkülözhetetlen feltétele. Így áttételesen arról kaptunk hírt, hogy egyre inkább terjed az iparban a hegesztés, amely 1897-ben még a kezdeteknél járt, hiszen a Rába Vagongyár ekkor gyártott 30 db 15 tonnás kéttengelyű tartálykocsit első ízben alkalmazva hegesztett acélszerkezetet a faváz helyett.

A század elején a tűzihegesztés a javítási technológiának már igen fontos eszköze volt, különösen a vasúti járművek vonóhorogjai, ütközőrúdjai esetében, amelyeknek rendkívül szigorú előírásoknak kellett megfelelniük a biztonságos üzemmód érdekében.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar Bútoripari Társaság Gőzfűrésztelep
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98