Dtum
Login with Facebookk
1902 | Január

Zichy-kiállítás a Nemzeti Szalonban

A 75 éves nagy művész itthon levő képeiből rendezett kiállítást február 2-ikától fogva tekintheti meg a közönség a Nemzeti Szalonban. Előtte való napra a sajtó képviselőit hívták meg. Wlassics közoktatásügyi miniszter is megtekintheti a kiállítást, a kinek látogatásától sokat várnak, mert mély óhajtás, hogy a szépművészetek múzeumában Zichy Mihály méltón legyen képviselve.


A kiállítás érdekében Ernszt Lajos, a Nemzeti Szalon igazgatója leutazott Somogy megyébe, Zala községbe is, Zichy Mihály szülőhelyére, hol a művész legutóbbi itthon léte alatt műtermet épített az ősi kuria mellé. Az ott levő képeket is fölhozták a kiállításra.

 

Az ősrégi Zichy-családnak ez a nemesi ága férfi ágon kihalt. A művész bátyja, Zichy Antal, a jeles író, gyermektelenűl hunyta le szemét. A mester egyetlen fia, Miklós, tavaly virágzó korában halt meg itthon. Három leánya közül kettő férjhez ment; az egyik (Zsófia) Feledi Tivadarhoz, a nem rég elhunyt festőművészhez, a másik (Olga) Tomkaházi Tomka Jenőhöz, a magyar földhitelintézet ügyészéhez.

 

A család tagjai és Farnady József ügyvéd, Zichy Mihály bizalmasa birtokában levő képek mind láthatók lesznek a Nemzeti Szalon kiállításán, melynek rendezésében Ernszt igazgató mellett Rubovics Márk műtárnok és Rózsa Miklós titkár búzgólkodtak.


Zichy Mihálynak lapunk mai számának első oldalán közölt arczképére vonatkozólag érdekesnek tartjuk fölemliteni, hogy a magyar ruha a mesternek, mint czári festőnek hivatalos díszöltözete. Az orosz udvarnál mindenkinek előirt udvari gálában kell megjelenni.

 

Az öreg magyar mesternek megengedték, hogy udvari gála gyanánt saját nemzeti ruházatát használja. A czári udvari felfogást tekintve e kiváltság élénken tanuskodik a mester iránti tiszteletről és a magyar ruházat előkelőségének elismeréséről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zichy Mihály Zichy Mihály
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98