Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

A görög gimnaszika eredete, értéke, oka és helyisége

A régi görögök általános nevelési rendszere az egész emberre kiterjedt. A testi (gimnaszitikai) és szellemi (múzikai) nevelés összhangos iránya tette a görög népet oly hatalmassá, annyira, hogy az ókor népei között, de sőt az utókornak is méltó példalképei lehetnek.

 

A szellem nevelését a test nevelésétől nem választották el, mindkettővel egyaránt foglalkoztak, mert jól tudták , hogy csak ilyen módon nevelt nemzedék lesz majd képes a hazáját megvédeni és faját fentartani.


A gimnaszitika Görögország összes államában el volt terjedve, ezek közül azonban Athén vált ki leginkább nevelési példájával, ugy hogy a tökéletes hellén nevelés nem más, mint az athéni nevelés rendszere.


A gimnasztika eleinte szabad téren, árnyas helyen űzték, többnyire patakok, folyók vagy tavak mellett, hogy magukat letisztítsák és testüket felfrissitsék. Későbben a gimnázionban gyakoroltak, mely rendesen remeke volt az építészetnek. E gimnázium helyiségei voltak : a palesztra, födött csarnok a fiuk számára, az efebeon, gyakorlótér az ifjak számára; a felnőttek vagy az athleták gyakorló helye volt: a xliszta. Sztádion pedig 126 méter hosszu futópálya volt. A palesztra volt az épületnek a legnagyobb helyisége, kerülete mintegy két sztádion hosszuságu; ilyenek nagyobb számmal voltak Athénben, többnyire közköltségen épültek, s építőik vagy a bennök müködő tornatanítók nevéről nevezettek el.


Szokásban volt, hogy az ifjak megfürödjenek, testüket a gyakorlás előtt beolajozzák és homokkal behintsék. Erre a czélra a következő helyiségek állottak rendelkezésre : a) konisztérion, a homok behintésére; b) lutron, a hideg fürdésre; c) konikum, a meleg füredésre és d) eleothezion, a beolajozásra. Ezenkívűl voltak öltöző és lehűtő helyiségek és külön területet a nagy labdával játszásra (korükeon). A palesztrával kapcsolatban voltak széles folyosók oszlopcsarnokokkal a filozófok és szónokok számára, hol az ifjakat oktatták. A nézőközönség számára ülöhelyeket állítottak fel.


A fedett versenytérnek, ugyszintén az udvari helyiségeknek a talaja laza homokkal volt behintve. A gimnazionok helyének kiválasztásával, annak természeti szépségére is igen sokat adtak; rendesen erdő, kert vagy folyóvíz közelében építették. A vízben szükölködő athéniek mesterséges vízvezetékekkel segítettek magukon.


Virágzó korát a gimnasztika Pithagorasz, Szókratész, Plátón és Arisztotelész korában érte, a kik bölcseleti tanaikkal a testnek a szellemmel egyenlő jogosultságát hirdették s mint már említve volt, maguk is résztvettek a gimnasztikában.


Szpártában a gimnasztika gyakorlását a gyermek 7-ik évében kezdették meg. Az anya egy ügyes rabszolgával kisértette gyermekét a palesztrába. Itt korosztályok voltak: a 18-ik életévig tartott a fiuk osztálya; a vezetésben a legszigorúbb felügyelet alatt állott. E kor befejezésével megfelelő fegyvernemet kaptak és őrszolgálatokat teljesítettek. Két év leforgása alatt kötelesek voltak a kapott fegyvernemmel megismerkedni és magukat tökéletes harczosokká ki edzeni. Ez a két évfolyam egyesítette az ifjak osztályát, a 20 éves korig. Ennek a befejeztével aztán, a teljes kiképzés után, léptek a legdíszesebb korosztályba; az állam polgárai-vá lettek; megengedték nekik, hogy a haza védelmezésében részt vegyenek és a többi szabad polgárokkal egyenlő jogokat élvezzenek. A gimnasztika gyakorlását sokan csak agg korukban szüntették be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Olympia Olympia tervrajza Atléták
Cikk-ajánló
A vörös ház A vörös ház
Ott áll a vörös ház a ligetben, a lehullott falevelek aranyszőnyege...
Négerek az új francia irodalomban Négerek az új francia irodalomban
Azoknak, akik a mai Európát, az európai civilizációt, az európai...
Kerékpár hirek Kerékpár hirek
Csillag KK rendezi az év első versenyét éppen ugy mint az előző...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Az árnyékszéktrágya úgy a konyhakertben, mint a gyümölcsösben egyike...
A villamos nem változott 50 év alatt semmit A villamos nem változott 50 év alatt semmit
Szép kispolgári lakás. Hajlítottlábú asztal nagy fotók, régi...
Ragyogó küzdelem után Kabos lett a kardbajnok Ragyogó küzdelem után Kabos lett a kardbajnok
A vízipóló mérkőzéssel egy időben folyt le az egyéni...
Kivesző indiántípusok Kivesző indiántípusok
Montana állam fensikjain, egy indiánus kunyhóban – irja egy az...
Magyarország – Német-Ausztria válogatott mérkőzése Magyarország – Német-Ausztria válogatott mérkőzése
Eredmény 2:2 eldöntetlen. Félidő 2:1 a magyar csapat javára. Nem...
Burke fölfedezése Burke fölfedezése
Évszázadok, sőt évezredek óta az az elv uralkodott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98