Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

A görög gimnaszika eredete, értéke, oka és helyisége

A régi görögök általános nevelési rendszere az egész emberre kiterjedt. A testi (gimnaszitikai) és szellemi (múzikai) nevelés összhangos iránya tette a görög népet oly hatalmassá, annyira, hogy az ókor népei között, de sőt az utókornak is méltó példalképei lehetnek.

 

A szellem nevelését a test nevelésétől nem választották el, mindkettővel egyaránt foglalkoztak, mert jól tudták , hogy csak ilyen módon nevelt nemzedék lesz majd képes a hazáját megvédeni és faját fentartani.


A gimnaszitika Görögország összes államában el volt terjedve, ezek közül azonban Athén vált ki leginkább nevelési példájával, ugy hogy a tökéletes hellén nevelés nem más, mint az athéni nevelés rendszere.


A gimnasztika eleinte szabad téren, árnyas helyen űzték, többnyire patakok, folyók vagy tavak mellett, hogy magukat letisztítsák és testüket felfrissitsék. Későbben a gimnázionban gyakoroltak, mely rendesen remeke volt az építészetnek. E gimnázium helyiségei voltak : a palesztra, födött csarnok a fiuk számára, az efebeon, gyakorlótér az ifjak számára; a felnőttek vagy az athleták gyakorló helye volt: a xliszta. Sztádion pedig 126 méter hosszu futópálya volt. A palesztra volt az épületnek a legnagyobb helyisége, kerülete mintegy két sztádion hosszuságu; ilyenek nagyobb számmal voltak Athénben, többnyire közköltségen épültek, s építőik vagy a bennök müködő tornatanítók nevéről nevezettek el.


Szokásban volt, hogy az ifjak megfürödjenek, testüket a gyakorlás előtt beolajozzák és homokkal behintsék. Erre a czélra a következő helyiségek állottak rendelkezésre : a) konisztérion, a homok behintésére; b) lutron, a hideg fürdésre; c) konikum, a meleg füredésre és d) eleothezion, a beolajozásra. Ezenkívűl voltak öltöző és lehűtő helyiségek és külön területet a nagy labdával játszásra (korükeon). A palesztrával kapcsolatban voltak széles folyosók oszlopcsarnokokkal a filozófok és szónokok számára, hol az ifjakat oktatták. A nézőközönség számára ülöhelyeket állítottak fel.


A fedett versenytérnek, ugyszintén az udvari helyiségeknek a talaja laza homokkal volt behintve. A gimnazionok helyének kiválasztásával, annak természeti szépségére is igen sokat adtak; rendesen erdő, kert vagy folyóvíz közelében építették. A vízben szükölködő athéniek mesterséges vízvezetékekkel segítettek magukon.


Virágzó korát a gimnasztika Pithagorasz, Szókratész, Plátón és Arisztotelész korában érte, a kik bölcseleti tanaikkal a testnek a szellemmel egyenlő jogosultságát hirdették s mint már említve volt, maguk is résztvettek a gimnasztikában.


Szpártában a gimnasztika gyakorlását a gyermek 7-ik évében kezdették meg. Az anya egy ügyes rabszolgával kisértette gyermekét a palesztrába. Itt korosztályok voltak: a 18-ik életévig tartott a fiuk osztálya; a vezetésben a legszigorúbb felügyelet alatt állott. E kor befejezésével megfelelő fegyvernemet kaptak és őrszolgálatokat teljesítettek. Két év leforgása alatt kötelesek voltak a kapott fegyvernemmel megismerkedni és magukat tökéletes harczosokká ki edzeni. Ez a két évfolyam egyesítette az ifjak osztályát, a 20 éves korig. Ennek a befejeztével aztán, a teljes kiképzés után, léptek a legdíszesebb korosztályba; az állam polgárai-vá lettek; megengedték nekik, hogy a haza védelmezésében részt vegyenek és a többi szabad polgárokkal egyenlő jogokat élvezzenek. A gimnasztika gyakorlását sokan csak agg korukban szüntették be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Olympia Olympia tervrajza Atléták
Cikk-ajánló
Hóekék a fővárosban Hóekék a fővárosban
A mult héten napról napra felszaporodott hó eltakaritása nagy gondot...
Tisza Kálmán temetése Tisza Kálmán temetése
A család kivánsága volt, hogy a fővárosban ne tartsanak nagyobb...
Szerb Antal - Brave new world Szerb Antal - Brave new world
A. Huxley utópiát írt. A hír bizonyos megdöbbenést keltett az angol...
MTK – KAC 5:1 (3:1) MTK – KAC 5:1 (3:1)
A múlt vasárnapi „félrelépés” után a magyar bajnokcsapat...
Miért sírnak sokat a csecsemők? 2. Miért sírnak sokat a csecsemők? 2.
Az is nagyon rossz szokása az anyáknak, hogyha csecsemőjük sír,...
Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról
Mint ismeretes, a magyar rádió néhány héttel ezelőtt kezdte meg...
Óriásrepülőgép Óriásrepülőgép
Kiszámították, hogy az Amerikába való személyszállítás repülőgépen...
Krüger Párizsban Krüger Párizsban
Transzvál hazátlan elnöke, Krüger megérkezett Európába és franczia...
Törvény az adóeltitkolás ellen Törvény az adóeltitkolás ellen
A hivatalos lap január 4-iki száma közölte az új néptörvényt, melyet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98