Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

A Magyar Athletikai Club lawn-tennis versenyei

Augusztus 15-én és folytatólag Balatonföldváron rendez a Magyar Athletikai Club országos lawn-tennis versenyt és pedig 1. Széchényi vándordíj.

 

Férfiegyes. Alapította Gróf Széchényi Imre, 3-szor egymásután vagy ötször egyáltalában védendő vándordíj. Második kiírás. Védő Schmidt Ödön egy győzelemmel. Győztesnek aranyérem 2. Bezerédj díj Hölgyegyes. Alapította Dr. Bezerédj Viktor miniszteri tanácsos. Egyszeri megnyeréséhez kötve. Szeptember 14-re és folytatólag Budapesten a Margitszigeten tervez a Magyar Athletikai Club lawn-tennis versenyeket a következő számokkal: Főverseny: férfi egyes, férfi egyes handicap, férfi kettős handicap, női egyes, vegyes kettős.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Lawn tennis
Pálinkás Judit

Időutazásunkat Rómában kezdjük, ahol a játék ősét a trigont űzték a helybéliek. Hárman vettek részt a játékban és a játékosok háromszög alakban helyezkedtek el. Falfestményekről ill. Seneca írásaiból alkothatunk képet a játékról.


Rómából Párizsba került az üdítő sport, de itt már úgy hívták, hogy jeu de paume (tenyérjáték). Akármilyen meglepő, a labdát először puszta kézzel ütötték, előre nyújtott tenyérrel. Az győzött, aki vissza tudta ütni ellenfelének.


A játékteret később fallal vették körül, amit tripotnak, azaz nyitott labdaháznak hívtak. Szerettek volna azonban rossz időben is játszani a „teniszezők”, ezért eső ellen fedett labdaházakat építettek. Kialakult a longue paume, amit szabadtéren űztek és a courte paume, amit a zárt labdaházakban.


A játékot ún. telelabdákkal játszották és pergamennel borított faütő került a játékosok kezébe. Az ütőt battoirnak hívták. A XV. századra tovább fejlesztették a sportszert és dróttal ill. bélhúrral húrozták fel. Kerete fából vagy csontból készült.


A paume hódító útjára indult Európában. Eljutott Nagy-Britanniába is, ahol kezdetben nem nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Ennek oka abban keresendő, hogy az angolok idegenkedtek a zárt térben játszott sportoktól. A játékot végül elkeresztelték tennisnek és törték a fejüket, hogyan játszhatnák a gyepen (lawn).


1873 karácsonyán Walter Clopton Wingfield, a brit kelet-indiai társaság őrnagya tenisz bemutatót tartott társainak. Két hónappal később szabadalmaztatta a gyepen és jégen is játszható játékot.
Később sikerült a gyepet teniszezésre alkalmassá tenni, ezért hamarosan a lawn tennis elnevezés terjedt el. 1875. május 24-én kiadták az első teniszkódexet és 1888-ban megalakult a sportág irányadó testülete a Brit Lawn Tennis Szövetség.


A tenisz megfertőzte a kontinenst. A gyep pályák mellett salakpályákat létesítettek, ami nagyban segítette a játék gyors elterjedését.


Hamarosan négy nagy tenisztornán izgulhattak kedvenceikért a rajongók. 1877. július 9-én Wimbledonban megtartották az első nem hivatalos világbajnokságot. 1891-től az egész világon ismertté vált a legrangosabb francia teniszverseny a Roland Garros. Az Egyesült Államokban 1881-től indult az amerikai bajnokság Newportban. Ausztráliában pedig 1905-től szervezték meg az első nemzetközi bajnokságot.


1900-ban Dwight Filley Davis megalapította Amerikában a csapatbajnoki vándordíjat, a Davis Kupát. 1913. március 1-jén megalakult a Nemzetközi Lawn Tenisz Szövetség (ILTF), amely 1977-ben törölte a „Lawn” szót elnevezéséből.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lawn-tennis Jeu de paume Tripot Ütő és labda Walter Clopton Wingfield Dwight Filley Dawis
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98