Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

A Nemzeti Szinház új igazgatója

A Nemzeti Színház új igazgatóját, Somló Sándort április 27-én mutatta be gróf Keglevich István intendáns a szinház művészi személyzetének. Ezek régen ismerik mint rendezőt, s most szivesen üdvözölték mint igazgatót. Az intendáns a bemutató beszédben kiemelte az új igazgató sokoldalu érdemeit, melyeket, mint szinész, drámairó és rendező szerzett.

 

A művészek nevében Nádai Ferencz szólt, s kivánta, hogy a sikerekben érje el minazt, a mit az intézet néhai igazgatója, Paulay Ede elért. Somló Sándor megköszönte az intendánsnak s a belügyminiszternek bizalmát, melyet belé helyeznek, azután részletesen kifejtette, milyen irányt kíván követni.

 

Ez az irány nem más, mint a Nemzeti Szinház fényes, nagy hagyományainak folytatása. Az eredeti drámairodalom fejlesztésére fog törekedni, mert ennek felvirágoztatása első czélja a Nemzeti Szinháznak, az adta az intézet látjogát.

 

Mindig lépést akar tartani az új irányokkal, de a modernséget nem szenzációhajhászással és a napi érdekű divatnak való meghódolással, sem olcsó sikerekkel és reklámmal nem akarja képviselni.

 

A Nemzeti Szinház kapuját megnyitja mindennek, a mi szép; az igazgyöngyért leszáll az iszapba is, hogy onnan felhozza és bemutassa, de a sárba nem hajol le azért, hogy sarat emeljen ki onnan.

 

A művek szinrehozatalában, a művészek foglalkoztatásában csak egy eszme vezérli: az igazság. Végűl a tagok bizalmát és szeretetét kérte. A Nemzeti Szinház tisztviselői külön küldöttség gyanánt külön üdvözölték Somló Sándort. A beszédet Pécsi Gyula titkár mondta. A beiktatásra tervezett lakoma elmaradt az igazgató családi gyásza következtében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98