Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

A Nemzeti Jászai Mari nélkül?

Jászai Mari elhagyta a Nemzeti Színházat.

Valósággá lett az, a miben az utolsó perczig kételkedtek azok, a kik szeretettel csüggnek az ország első műintézetén s aggálylyal nézik, mit hoz rá a jövő. Igaz ugyan, hogy fegyelem és rend nélkül semmiféle testület nem felelhet meg a feladatának; de mégse lehet egészen a szabály rideg határai közé bástyázni magunkat akkor, a mikor egy olyan művészi erőről van szó, a milyenhez fogható az ő emelkedett szerepkörében nincs a mi szinpadainkon.

 

Ő ma itthon egyedül áll s ha véletlenül olasznak születik, épp úgy utaztatják ők az impressariók, mint azokat, a kiknek neveit szárnyon hordja a világhír. Köztök s ő közötte lenne némi különbség is. Az, hogy nem pár darab leőrölésére szorítkozik az ő művészi alkotásainak nagy lelki, szellemi és szervezeti erőt igénylő köre. A mi pedig művészi egyéniségét illeti, abban őt a világszinpadok kitűnőségei közt illeti hely.


Jászi Mari a szó legnemesebb értelmében lett művésznő. Lelki szükségletből az. Figyelje meg őt bárki is a szinpadon. Az ő játékát kötelességérzet, hivatásának megbecsülése és tiszteletet érdemlő, rokonszenves becsvágy jellemzik: a mi anynyit jelent, hogy a legjava erejét viszi minden egyes feladata megoldásába. Érzi az ember, hogy nála az író szándéklatának küzdelmes kutatása előzi meg jellem alkotásainak szinpadra kerülését, s hogy a megformálásban a lényeg kidomborításának művészi czélja vezérli. Jászai Mari a nézőnek a lelkét bilincseli le és pedig azon a nyomon, hogy ő is lelket ad.

 

Csak Dusehez hasonlíthatom őt ebben a részben. Duse egy-egy színházi estéje után testileg és lelkileg agyongyötörten fáradt és kimerült; mintha csak tényleg átérezte volna mindazt, a mikre könynyekre ragadta a nézőt. Közös vonásuk, hogy mindketten egész lelküket fektetik a szerepeikbe, s hogy nem a színház, nem a nézőtér, hanem az önmaguk iránt érzett kötelesség tekintete az, a melyből kifolyólag adják ők minden egyes alkalommal a tőlük telhető legjobbat. És hogy még egyet említsek, abban is találkoznak, hogy nagy küzdés árán érték el mind ketten a piedesztált.

 

De már a mi a sors-kegyet illeti, abban nem egyenlő mértékkel mérték számukra a Párkák. Az egyiknek az egész világ az otthona, a másik elveszti azt az otthonát is, a melyre el lehet mondani a költővel, hogy a „nagy világon, e kívül, nincsen számodra hely”. Mert hát bármennyire örvendetes is, hogy egy rövid idő alatt valóban elismerésre méltó sikereket föltűntető fiatal műintézet most tárt karokkal fogadja őt, neki mégis csak ott a helye, a hol megküzdötte az életet, s a hol kiküzdötte azt az ő tündöklő nevét.

 

Ott a helye azon még erősebben parancsoló másik szempontból is, hogy az az intézet, a melyből ő most annak megmérhetlen kárára kivonúlt, nem nélkülözheti azt a fényt, a melyet az ő művészete áraszt. Kölcsönös jóakarattal meg kell okvetlenül építeni a vissza vivő hidat; mert hát nélküle ott csak mérsékelt színvonal lesz azon a téren, a melynek annál a színháznál ép a jelleget kellene adni.   

                                                                         
Vele a klasszikusok vonúlnak ki abból a házból. Azok, a kiket ő elevenített föl s ő tartott életben is a házasságtörő franczia társadalmi drámák és léha, üres fecsegéssel tele, úgynevezett „helyzetes”, ízlést sértő bohózatok „Századvégi lányok”-kal is füszerezett tömkelegben.

 

Ki az, a ki Shakespeare-nak az erősebb szenvedélyt, haragot, gyűlöletet, vagy akaraterőt képviselő női jellemalakjait színpadra tudja hozni ma úgy, hogy az ne csak erőtlen, kongó szavalás legyen, hanem hogy egyúttal a Shakespeare alkotásainak magas légkörét is áraszsza a környezetére. Ezeknek ő ma az egyetlen, született megtestesítője. Megtanúlt ezért a szellemóriásért angolul, hogy biztos útvezetőt nyerjen a búvárkodásaiban; meg hát igazában véve csak az követheti megértéssel, a nagy gondolkodónak emberismerettel és költészettel tele mélységes eszmeszövését, a ki az ő nyelvén olvashatja alkotásainak senki által meg nem közelített remekeit.


Odaadó önművelés és tanulás, - kétség, remény és lemondás váltakozó hullámzásai – közt jutott ő a „Dunanan apó és fia utazásá”-tól a Medea, Phaedra, Elektra, Kleopatra, Clarkson asszony és a Magda dicsőségteljes tapsaihoz.


A mi ezt a válást illeti, az semmi esetre se lehet végerejű. Az csak egy időköz lesz az ő művészi életében; arra a testületre nézve pedig a melyik kaput nyitott neki, újabb alkalom annak bebizonyítására, hogy menynyi erő és törekvés lelkesíti hivatása teljesítésében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Mozgósítás, hadüzenet Mozgósítás, hadüzenet
1914. július 31-én és augusztus 1-én majdnem minden ország...
Egy érdekes labdarúgó mérkőzés Egy érdekes labdarúgó mérkőzés
Gyönyörű szélcsendes őszi idő kedvezett a mérkőzésnek és bár a...
Lambert gróf Páris felett Lambert gróf Páris felett
Október 18-án Lambert gróf, a kiről itt ismételten megemlékeztünk...
Jushnij Kék Madár kabaréja Jushnij Kék Madár kabaréja
Okvetlen le kell szögezni, hogy ha a Kék Madár megelőző látogatásánál...
Kossuth Ferenc meghalt Kossuth Ferenc meghalt
Az egész országot megrenditette az a fájdalmas hir, hogy Kossuth...
Az orleansi herczeg északsarki expedícziója Az orleansi herczeg északsarki expedícziója
Nordekskjöld és Peary sikereitől sarkalva 1905. év nyarán az orleansi...
Mélyreható reformok az új társulati adójavaslatban Mélyreható reformok az új társulati adójavaslatban
Imrédy Béla miniszterelnök Kaposvárott bejelentette, hogy az...
Kiállítások Kiállítások
A modern olasz művészeti kiállítás, mely a Műcsarnok összes termeit...
Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten
Szombaton este érkezett Budapestre Oxford válogatott jéghokki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98