Dtum
Login with Facebookk
1901 | Április

Rákosi Jenő történelmi drámája a Nemzetiben

Április 13-ikán a Nemzeti Szinházban fölelevenítették Rákosi Jenőnek tizenöt év előtt írt „Endre és Johanna” czímű történeti darabját, melyet tíz év óta nem játszottak. Egyik főszerepét, Erzsébet királynét Jászai Mari aszszony játszotta, ki egy évig távol élt az intézettől, mint a Víg-Szinház tagja. Tehát a viszontlátás estéje volt.

 

Történeti szinmüvekben oly szegény irodalmunkban Rákosi drámáját nagyon szívesen fogadta a közönség, Jászai Marit pedig örömest üdvözölte megillető helyén. A nápolyi Johanna és Endre magyar királyfi történetét regényesen és sok drámai költészettel feltüntető történeti képet a szinház díszszel állította ki és művészeinek java része működött közre.

 

Jászai Marit ünnepelte a közönség minden megjelenésekor. Nagyobb és háladatosabb szerep a Johannáé, melyet Márkus Emilia tökéletes lényegében játszott mély hatással. Mellette a másik főszerep, Endre királyfié, a szinház fiatal tagjában, Beregi Oszkárban talált elismerésre méltó személyesítőt.

 

Kitünő volt Prielle Kornélia, az agg nápolyi királyné kicsiny szerepében, továbbá Vizváriné, Szacsvayné, Hegyesi Mari s a szinház új tagja: Halmi Margit. Jelentékeny művészi alkotással játszottak: Ujházi, Császár, Szacsvay. Kisebb-nagyobb szerepben a szinháznak csaknem teljes személyzete részt vett az előadásban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98