Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

A szegedi árvízkép

A szegedi árvízkép. Szegeden a közművelődési palotában május 11-ikén délelőtt adta át Vágó Pál jeles festőnk a szegedi árvízről festett nagy és hatásos képét a város közönségének. Az átadáson megjelent a közoktatási miniszter képviselője, K. Lippich Elek miniszteri osztálytanácsos, a kivel együtt sok vendég érkezett Budapestről és a közeli városokból.

 

A kép a palota dísztermében függ, a hol a műkiállításokat szokták rendezni. Gaál Endre városi tanácsos ismertette a kép történetét, aztán a művész rövid beszédben kérte Pálfy Ferencz polgármestert, hogy vegye át a képet. Beszéde közben a képről lehullott a lepel. Este lakomát rendeztek a művész tiszteletére.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szegedi nagy árvíz
Szabó Ágnes

1879. március 12-én Gergely napján hajnalban betört a víz és nemcsak a várost söpörte el, hanem annak ősi életformáját is. A katasztrófa méretei az egyenetlenül végrehajtott folyószabályozás a Maros áradása és a rendkívüli szélvihar miatt nőttek ilyen pusztítóvá.

 

A víz csak három hónap múlva kezdett apadni. Az egész város víz alá került - a Palánkot kivéve, amely Szeged legkiemelkedőbb része volt. Két híres írónk is szemtanúja volt a nagy pusztulásnak, Mikszáth Kálmán és Jókai Mór. Mikszáth éppen a Szegedi Napló munkatársa volt ebben az időben. Jókai pedig a következő hátborzongató képet jegyezte fel az árvízről:

 

"Akkor épül fel Szeged olyan naggyá és széppé, mint hajdan volt, mikor a halottak visszatérnek a városba. A nagy katasztrófa napján a dúló vízár felszagatta az Alsóváros temetőjében a sírhalmokat, s egyszerre csak azt látta a töltésre menekült népség, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban az elhagyott utczákra."

 

A katasztrófa színhelyén megjelenő király különös támogatást helyezett kilátásba ("Szebb lesz, mint volt")  A nemzet Európa és az egész világ páratlan szolidaritással állt Szeged mellé.

 

Nagyjainkat is alkotásra ösztönözte a nagy pusztulás: Liszt Ferenc zeneművet komponált, Zichy Mihály emlékplakettet készített, Vágó Pál pedig nagyszabású festményét készítette el a városnak. Ha kegyetlenül hangzik is, mégis az árvíznek köszönheti Szeged újkori modern újjászületését.

 

Négy év (!) alatt gyakorlatilag modern európai várossá varázsolták Szegedet. A város újjáépítésének élére Tisza Lajos kerül, aki a kor legújabb műszaki és városrendezési elveit próbálja megvalósítani. Magát az újjáépítési tervet Lechner Lajos készíti - nevéhez fűződik a pesti Andrássy út terve is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98