Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

A francia nagykövet megsértette a pápát

A pápai udvarnál nagy a fölháborodás a vatikáni franczia nagykövet ellen, a ki, midőn a pápa jubileuma alkalmából a franczia kormány üdvözletét tolmácsolta, nem csókolt kezet a pápának, hanem a pápa feléje nyujtott kezét megrázta.

 

A pápa megbotránkozását fejezte ki a nagykövet eljárása fölött, annál is inkább, mert Leo német ezredes, a ki Vilmos császár üdvözletét adta át, kezet csókolt neki. Ez az eset csak kiélesitette a Franciaország és a Vatikán közt fennálló feszült viszonyt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Franciaország és a Vatikán
Lóczy István

A „Legkeresztényibb király és királyné” cím a francia uralkodók és hitvesük hivatalos címe volt, amivel a pápák burkoltan arra céloztak, hogy ezen derék uralkodó párok egyik fő feladata a kereszténység megvédelmezése, beleértve ebbe természetesen a keresztény világot vezető pápák megvédelmezését is. De azt is jelentette ez a kifejezés, hogy a francia uralkodók megkülönböztetetten fontosak voltak a pápák számára világi hatalmuk, vagyis a pápai állam szavatolásában. Nem árt, ha felidézzük, hogy a pápai állam eredetileg is a frank uralkodók adományaiból alakult ki.


A 19. században azonban történt néhány dolog, ami ezt a nagy hagyománnyal rendelkező kapcsolatot új alapokra helyezte.


A pápaságra nézve leginkább az olasz egységfolyamat jelentett súlyos veszélyt, pontosabban az a körülmény, hogy a pápai állam területét, sőt magát Rómát is belefoglalták az egységes olasz államba, utóbbit mint az egyetlen igazán megfelelő fővárost. A pápa ettől kezdve nem tárgyalt az olasz királlyal, sőt a legszívesebben azokkal sem, akik akár egy udvariassági látogatást is tettek a királynál, de egyrészt ez az álláspont nem mindig volt fenntartható, másrészt nem mindig volt előnyös, harmadrészt meg a dolgok nem változtak meg tőle. Így a legkeresztényibb francia uralkodó oltalmazó fellépésére most nagyobb szükség volt, mint szinte bármikor. Kisebb problémát jelentett ezzel kapcsolatban, hogy Franciaország időközben köztársasággá vált.


Sőt, mivel a királyság visszaállítására voltak törekvések, és mivel ezeknek a törekvéseknek az egyik fő támasza éppen a katolikus egyház volt, a francia köztársaság harcot indított az egyház befolyásának csökkentéséért, az állam és az egyház szétválasztásáért, az oktatás irányításáért.
Ezt fejezte ki az a minden bizonnyal barátságos mozdulat, amellyel a vatikáni francia követ megrázta a pápa kézcsókra nyújtott kezét.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98