Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

Mi újság?

A budapesti egyetem női hallgatói

A budapesti egyetemen most száznál több kisasszony tanul. A női egyetemi hallgatók közül 71 a tanári pályára készűl, 31 pedig az orvosira. A 102 kisasszony közül kettő egyetem gyakornok. Kurtutz Valéria, ki Klug tanár katedrája mellett és Balogh Margit, a ki Lóczy Lajos tanár katedrájánál kinevezett gyakornok. A bölcsészetet hallgató kisasszonyoknak az egyetemen külön szobájuk is van.

 

A tenger legnagyobb mélysége

A japáni tenger alatti távirdahuzal lerakásánál kitűnt, hogy a tengernek eddigelé észlelt legnagyobb mélysége a japáni tengerpart mellett van. Itt ugyanis még 4643 méter mélységben a tenger fenekét nem lehetett elérni. E szerint Japán két legmagasabb hegye egymásra rakva sem látszana ki a tengerből.

 

Az ásításról

Az ásításról azt állitja egy franczia orvos, hogy némely esetben nagyon egészséges, különösen nyakfájdalmaknál mesterségesen is elő kellene idézni.

 

Két új tudományos folyóirat

Két új tudományos folyóirat indúlt meg e hó folyamán, a kir. magyar Természettudományi Társulat támogatásásával: az *Állattani közlemények* és a *Növénytani közlemények*, amazt Méhely Lajos szerkeszti, emezt pedig Schilberszky Károly. Mind két füzetben több tartalmas és érdekes czikk foglaltatik. A kik egyik vagy másik folyóiratra előfizetni szándékoznak, fordúljanak levelező-lapon a Kir. Magy. Természettudományi Társulat titkárához (Budapest VIII. Eszzterházy-utcza 16. sz.). A következő füzeteket már csak a jelentkező előfizetők számának megfelelő mennyiségben fogják nyomatni.

 

Két új tudományos könyv

A természettudományi társulat könyvkiadó vállalata kiadásában két újabb kötet jelent meg, az egyiknek czíme *Anatómia és Divat*, a másiké pedig *Népszerü csillagászat*. Amaz dr. Thanhoffer lajos egyetemi tanár három népszerű felolvasását tartalmazza, melyek során érdekesen fejtegeti sok divaczikknek, különösen pedig a fűzőknek az egészségre nézve ártalmas voltát. A kötetben 114 drb. ábra és négy képtábla is van. A *Népszerű csillagászat*-ot dr. Darvai Móricz fordította a D. P. Todd eredeti művéből. A szöveget 323 rajz és hat képes tábla teszi mégérdekesebbé.

 

Különös asztaldísz

Amerikában most azt kapták fel, hogy az emberi koponya belseját bronz lemezzel kibélelik, a szemüregekbe két izzó lámpát tesznek, melyek egy villamos teleppel vannak összekötve. Ezt aztán az orvosok vagy fogorvosok asztalaikra állitják. Legújabban már embercsont-fogantyús sétabotok is jöttek divatba.

 

Mesterséges fogak

Amerikában évenként 30 millió mesterséges fogat gyártanak Európa számára. Megjegyzendő, hogy az Olasz- és Spanyolországba szállított fogaknak hófehéreknek kell lennei, míg Angliában és Németországban csakis a világos sárga színű hamis fogakat használják.

 

Uszó kórház

Boston város kikötőjében van egy kórházszerűleg berendezett hajó, mely naponta beteg asszonyokat és gyermekeket visz ki a nyilt tengerre. A legtöbben visszatérnek este otthonaikba. Sokan maradnak azonban a hajón is mindaddig, míg meg nem gyógyúlnak.

 

Az első motoros mentőautó

 

1902. márciusában állt munkába Budapesten az első nem ló-vontatású, akkumulátorral működő mentőjármű.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98