Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Kecskeméti kath. nagytemplom művészi átalakítása

A kecskeméti katholikus nagytemplomot mintegy negyedmillió korona költséggel teljesen újjáalakították. Az egyházközség a falképek festésével Roskovics Ignácz jeles festőművészt bizta meg, a ki két évig dolgozott a nagyszabású művön s a napokban befejezte freskóit.

 

A művész a templom boltozatára bibliai és Kecskemét történetére vonatkozó jeleneteket s csupa magyar szenteket festett. E hó 12-ikén nagyobb társaság rándúlt le Kecskemétre, melynek sorában ott volt: Lotz Károly és leánya, Poditz Ottó, Strobl s több más művész, továbbá Bárczy István és Viola Imre.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kecskemét új műkincsei
Kántor Judit

Kecskemét városa Kada Elek polgármestersége idején igen nagy műkincsekkel gazdagodott. Ezek közé tartozott a kecskeméti nagytemplom freskókkal való díszítése, melyre Roskovics Ignácot, a jeles freskófestőt kérték föl.

 

Kada városi vezetők és egyházi személyiségek társaságában csodálta meg Roskovics freskóit. Érdekesség, hogy a kötött ábrázolások (biblikus jelenetek) mellett Kecskemét történetéből vett jeleneteket is beleszőtt. Az előkészítő munka során igen sok kecskeméti karaktert rajzolt le, melyek közül néhányat alkalmazott a képi jelenetekben.

 

Ilyen volt a szentély fölött festett részleten dédapám testvérének portréja (Szappanos István országgyűlési képviselő, korelnök), akit mint ítélő Krisztusként jelenített meg. Gyönyörű szakállas feje ott látható városunk egyik reprezentatív templomában. Az ügy pikantériája az volt, hogy dédapám testvére nyakas kálvinista volt, így a család igen nehezen törődött bele, hogy modellt ült egy pápista (katolikus) templom díszítéséhez.


Kecskemét igen fontosnak találta a városban elhelyezett szobrok magas művészi színvonalát. Így a városvezetés kinyilatkoztatta, hogy álló ércszobrot kíván állítatni híres szülött fiának, Katona Józsefnek és a városháza elé Kossuth szobrot kíván állítatni. Még ekkor nem volt tudott, ki lesz a jeles szobrász, aki megalkotja Katona és Kossuth szobrát. Ma már tudjuk, a Kossuth szobor megalkotására Teles Edét kérték föl.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Kecskeméti Nagytemplom egyik freskója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98