Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

A Slavia Budapesten

A Slavia mérkőzései szoktak a legutóbbi időben a legnagyobb vonzó erővel bírni s így természetesnek találtuk, hogy a jeles cseh csapatnak egy másodrangú csapattal szembeni szereplése nagyobb számú közönséget vonzott ki a Margitszigetre, mint akár egy angol csapat megjelenése.

 

A Slavia jelenlegi formájáról csodákat regéltek nem csak a soviniszta cseh lapok, hanem a német újságok is s midőn híre jött, hogy november első két napján magyar csapatokkal fogja erejét összemérni, mindenki csúfos vereségre gondolt s még a legoptimistábbak sem merték remélni azon eredményeket, melyeket a mieink a Slaviával szemben elértek. Felmerül önkéntelenül a kérdés : vajjon a magyar football-sport szinte hihetetlen haladása vagy pedig ellentétben : a Slavia rohamos hanyatlása volt oka a meglepetésszerű eredménynek.

 

A kik végig nézték a Slavia mérkőzéseket, azok e kérdésre rögtön válaszolhatnának. Nem tudtuk megérteni, hogy ez az a Slavia, mely éveken át a monarchia legjobb csapatának tartatott, s mely - egy-két esetet kivéve – mindig és mindenütt fölényes győzelmet aratott, különösen ez év őszén, midőn úgyszólván szenzácziós eredményekkel dicsekedhetik.


Csatársorát kitűnőnek ismerték el a kontinensen járt angolok is ; s habár védelme nem a legkiválóbb, maga a csapat összjáték, gyorsaság, labdatechnika s egységes gondolkozás szemponjából a monarchia bármely csapatának mintaképe lehetett. A mult heti mérkőzéseken azonban a legnagyobb jóakarattal sem lehetett ezeket a Slaviáról állítani.

Ideges kapkodás, rendbontó összevisszaság s különösen a védelem határozatlansága  s rossz játéka a nézőkre szinte kínos benyomást keltett s fokozott örökös oktalan protestjeivel, mely a kellemetlen meglepetésben részesült, boszus publikumot teljesen kihozva sodrából, türelmetlenné tette. A Slavia szokatlan rossz játékát a csehek a csapat hiányos voltának tulajdonítják. Igaz ugyan, hogy mindkét napon 5 tartalékkal (33-asok ellen pláne csak 10 emberrel) játszottak, a mely körülmény befolyással lehetett a csapat jóságára, de semmi esetre sem olyannal, a mely játékát felismerhetetlenné tette, képességeire pedig rossz világot vethetett volna.


A Slavia kitűnő II. csapattal rendelkezik s ezekből kiválasztott tartalékok, ha nem is ütötték meg az első csapatbeliek játék-nívóját, azok képességeitől nem állnak távol, s így az említett okok nem lehettek oly hátrányos befolyással a Slavia erejére és tudására. A Slavia gyöngeségének okát – nézetünk szerint – a csapat túltrénirozottságában s túlzott igényébe vételében kell keresnünk. Különös bágyadság s kedvtelenség uralkodott a csapatban, melyhez a gyors kimerülés és nekik csöppet sem konveniáló pályán való játék kellemetlensége járult, mely körülmények aztán előkészítői voltak a cseh csapat csúfos kudarczának.


Az ellene szerepelt két csapat közül csak a 33-asokkal érdemes bővebben foglalkozni ; az idegen tollakkal, - illetve játékosokkal ékeskedő Magyar Athletikai Club részéről a Slaviáéhoz hasonló primitív játékot s összevisszaságot tapasztaltunk, hogy eleinte egy kezdő csapat játékának benyomását keltette fel a nézőkben. A Slavia gyors kimerülése s a bíró pártoskodása bizalmat öntött a csapatba s erélyes játékra buzdította, melynek eredményekép a két goal birtokába jutott.

 

A *33*-asok fiatal csapata e győzelmével egyszerre a legnépszerűbb és legjobb magyar csapatok sorába küzdötte fel magát. Az őszi bajnoki mérkőzéseken mutatott jó formája után sok bizalommal tekintettek sportköreink (a Slavia szombati kudarcza után), a vasárnapi mérkőzés kimenetele elé, melynek lefolyása és eredménye a *33*-asok jó kvalitásának fényes bizonyítékát szolgáltatta. Jövő esztendőben nemcsak a magyar, hanem a jobb nevű külföldi csapatoknak számolniok kell a *33*-asokkal, hogy velök a küzdelmet, sikeresen felvehessék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a Slavia-Magyar Atletikai Club matchből A "33"-as Football-Club csapata
Cikk-ajánló
Megújulva áll a Széchenyi-Lánchid Megújulva áll a Széchenyi-Lánchid
Két esztendei munka után az öreg Lánchid megfiatalodva és megerősödve...
Az üstökös csillagok Az üstökös csillagok
Az üstökös csillagok, a melyek olykor-olykor szétbontott hajjal,...
A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye
100 m síkfutás. 1. Hadházi Dezső DTE 13 mp. 2. Papp Sándor DEAC. ...
A doublé A doublé
Az olcsóbbfajtájú aranytárgyak (gyűrű, lánc, karkötő) vagy 8 karátos...
Az uj lisztárak és gabonaprémiumok Az uj lisztárak és gabonaprémiumok
A kormány az eddig előirt kiőrlési arányt rendeletileg megváltoztatta...
Miniszterelnökök üzenetváltása Miniszterelnökök üzenetváltása
A gazdasági feladatokra térve át, foglalkozik Körber a kiegyezés...
A Duna-Rajna viziutról A Duna-Rajna viziutról
A Duna- Rajna viziutról tartott előadást Rosemeyer a kölni mérnök...
Eltörölték a cukorprémiumot Eltörölték a cukorprémiumot
Hosszabb vita indult meg a brüsszeli nemzetközi czukor-egyezménynek...
Gibraltár, a Földközi tenger kulcsa Gibraltár, a Földközi tenger kulcsa
Angol tengerészkatonák egyik szakasza lövészgyakorlatot tart a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98