Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

A Slavia Budapesten

A Slavia mérkőzései szoktak a legutóbbi időben a legnagyobb vonzó erővel bírni s így természetesnek találtuk, hogy a jeles cseh csapatnak egy másodrangú csapattal szembeni szereplése nagyobb számú közönséget vonzott ki a Margitszigetre, mint akár egy angol csapat megjelenése.

 

A Slavia jelenlegi formájáról csodákat regéltek nem csak a soviniszta cseh lapok, hanem a német újságok is s midőn híre jött, hogy november első két napján magyar csapatokkal fogja erejét összemérni, mindenki csúfos vereségre gondolt s még a legoptimistábbak sem merték remélni azon eredményeket, melyeket a mieink a Slaviával szemben elértek. Felmerül önkéntelenül a kérdés : vajjon a magyar football-sport szinte hihetetlen haladása vagy pedig ellentétben : a Slavia rohamos hanyatlása volt oka a meglepetésszerű eredménynek.

 

A kik végig nézték a Slavia mérkőzéseket, azok e kérdésre rögtön válaszolhatnának. Nem tudtuk megérteni, hogy ez az a Slavia, mely éveken át a monarchia legjobb csapatának tartatott, s mely - egy-két esetet kivéve – mindig és mindenütt fölényes győzelmet aratott, különösen ez év őszén, midőn úgyszólván szenzácziós eredményekkel dicsekedhetik.


Csatársorát kitűnőnek ismerték el a kontinensen járt angolok is ; s habár védelme nem a legkiválóbb, maga a csapat összjáték, gyorsaság, labdatechnika s egységes gondolkozás szemponjából a monarchia bármely csapatának mintaképe lehetett. A mult heti mérkőzéseken azonban a legnagyobb jóakarattal sem lehetett ezeket a Slaviáról állítani.

Ideges kapkodás, rendbontó összevisszaság s különösen a védelem határozatlansága  s rossz játéka a nézőkre szinte kínos benyomást keltett s fokozott örökös oktalan protestjeivel, mely a kellemetlen meglepetésben részesült, boszus publikumot teljesen kihozva sodrából, türelmetlenné tette. A Slavia szokatlan rossz játékát a csehek a csapat hiányos voltának tulajdonítják. Igaz ugyan, hogy mindkét napon 5 tartalékkal (33-asok ellen pláne csak 10 emberrel) játszottak, a mely körülmény befolyással lehetett a csapat jóságára, de semmi esetre sem olyannal, a mely játékát felismerhetetlenné tette, képességeire pedig rossz világot vethetett volna.


A Slavia kitűnő II. csapattal rendelkezik s ezekből kiválasztott tartalékok, ha nem is ütötték meg az első csapatbeliek játék-nívóját, azok képességeitől nem állnak távol, s így az említett okok nem lehettek oly hátrányos befolyással a Slavia erejére és tudására. A Slavia gyöngeségének okát – nézetünk szerint – a csapat túltrénirozottságában s túlzott igényébe vételében kell keresnünk. Különös bágyadság s kedvtelenség uralkodott a csapatban, melyhez a gyors kimerülés és nekik csöppet sem konveniáló pályán való játék kellemetlensége járult, mely körülmények aztán előkészítői voltak a cseh csapat csúfos kudarczának.


Az ellene szerepelt két csapat közül csak a 33-asokkal érdemes bővebben foglalkozni ; az idegen tollakkal, - illetve játékosokkal ékeskedő Magyar Athletikai Club részéről a Slaviáéhoz hasonló primitív játékot s összevisszaságot tapasztaltunk, hogy eleinte egy kezdő csapat játékának benyomását keltette fel a nézőkben. A Slavia gyors kimerülése s a bíró pártoskodása bizalmat öntött a csapatba s erélyes játékra buzdította, melynek eredményekép a két goal birtokába jutott.

 

A *33*-asok fiatal csapata e győzelmével egyszerre a legnépszerűbb és legjobb magyar csapatok sorába küzdötte fel magát. Az őszi bajnoki mérkőzéseken mutatott jó formája után sok bizalommal tekintettek sportköreink (a Slavia szombati kudarcza után), a vasárnapi mérkőzés kimenetele elé, melynek lefolyása és eredménye a *33*-asok jó kvalitásának fényes bizonyítékát szolgáltatta. Jövő esztendőben nemcsak a magyar, hanem a jobb nevű külföldi csapatoknak számolniok kell a *33*-asokkal, hogy velök a küzdelmet, sikeresen felvehessék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a Slavia-Magyar Atletikai Club matchből A "33"-as Football-Club csapata
Cikk-ajánló
A magyar válogatott csapat Németországban A magyar válogatott csapat Németországban
Válogatott csapatunk csütörtökön tartotta első mérkőzést német földön...
Négy új rekord az MTK nemzetközi viadalán Négy új rekord az MTK nemzetközi viadalán
Vasárnap délután ismét alkalma nyílt kitűnő atlétagárdánknak arra,...
A földmivelő nép érdekei a kormány programjában A földmivelő nép érdekei a kormány programjában
A magyar gazdatársadalom nagy érdeklődéssel várta Darányi Kálmán...
Mányoki Ádám Mányoki Ádám
Mányoki Ádámról, a XVIII. század első felének egyetlen kiváló magyar...
 13:1 a magyarok javára! 13:1 a magyarok javára!
Magyarország – Franciaország 13:1 Harmincnyolc fokos meleg...
Az első osztályú football-bajnokság végeredménye Az első osztályú football-bajnokság végeredménye
Kedvező előjelek mellett indult meg az idei footbal-év is. Az I....
A földalatti vasút mozgó lépcsője A földalatti vasút mozgó lépcsője
A párisi földalatti vasút óriási forgalma szükségessé tette, hogy a...
Bukaresti béke Bukaresti béke
Hogy egy háborúban ellenségek között gyilkos ellenérdekek és...
Gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök lemondása Gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök lemondása
A képviselőháznak ülése oly esettel végződött, mely gróf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98