Dtum
Login with Facebookk
1902 | Október

A maczedoniai mozgalmak

A mostanában sokat emlegetett maczedóniai fölkelés úgy látszik immár utoljára járja. A fölkelő bandák garázdálkodásainak a török katonaság erős gátat vetett, és a betörő bandákat visszaverte bolgár földre. A török kormány erre a czélra csakis rendes katonaságot küldött ki, hogy ki legyen zárva minden kegyetlenkedés. E részben nem is fordult elő semmi kihágás. Az elűzött bandák bolgár egyenruhát viseltek és a bolgár hadseregnél használt Mannlicher-puskákkal voltam fölfegyverkezve. Ezek után igen érthető a maczedón bizottságok kétségbeesett könyörgése az európai hatalmasságokhoz segítség után.


Nem igen lehet azonban remélni, hogy Maczedóniában a nyugalom helyreáll, mert ez a nyugalom csak múló és látszólagos lesz s nem lehetetlen hogy a mozgalom tavaszszal ismét kitőr. Az a nagy izgatottság, mely Maczedóniában a kedélyeket ellepte, régi izgatások következménye s a bolgár kormány műve. A bolgárok magoknak akarják megszerezni Maczedóniát, és azzal izgatnak, hogy a török kormány nem hajtotta végre az orosz háboru után kötött békeszerződés azon pontját, mely a keresztények számára reformokat tesz kötelességévé.

 

Törökország most barátságos viszonyban áll Oroszországgal, Ausztria-Magyarországgal, legjobb alkalom volna a halogatott reformok megkezdéséhez. Ez azonban az ottani lakosság ellentétes érdekei, kivánságai miatt, szinte a lehetetlenséggel határos, mert mi az egyik törzsnek talán tetszenék, a másik ugyanezt nagy sérelemnek tekintené s a békétlenség és forrongás mindenféle reform mellett sem szünne meg.


Az ugynevezett Maczedoniának körülbelől egy millió lakosa, van, kik nemzetségekre nézve bolgárok, görögök, szerbek, törökök s ezenkívül vannak még albánok és oláhok is. S ez a sok nemzetiség a legnagyobb össze-visszaságban, szétszórva lakik az egész területen: egyik falu görög, a szomszédja bolgár, azután szerb falu következik, majd török, majd oláh, vagy albán ugy, hogy még ha felosztásra kerülne is valaha a sor, lehetetlenség volna a tartományokat nemzetiségek szerint szétosztani.


Maczedónia nevű nép vagy nemzetiség nincs is, mert hiszen az egész területet, mint mondánk, bolgár, görög, szerb, stb. nép lakja vegyesen s mostanában annyit hallunk "Maczedonok"-ról, ez alatt tulajdonkép a most forrongó bolgár elemet kell érteni, melynek a többi ott lakó törzs, a mondott okoknál fogva halálos ellensége. S jól is mondja egy ottani viszonyokat jól ismerő angol diplomata, hogy Maczedoniában olyan, a milyen rendet csakis a török bír még tartani, de ha maga szabadjára eresztenék ezt a tartományt, soha vége-hossza nem lenne ott a vérengzésnek az egymást halálból gyülölő keverten lakó különféle népség közt, mely mind maga szeretne a többi felett uralkodni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Macedónia Macedóniai felkelő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98