Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Halotti szertartás a Vatikánban

XIII. Leo pápának julius 3-ikán bekövetkezett betegsége csakugyan a vég kezdete volt. Hosszu haldoklásában az aggastyán vallásos megnyugvással várta utolsó óráját, mígnem julius 20-ikán délután négy órakor csöndesen elszenderült.


A pápa halálának közellétét a Péter-téren összegyűlt nagy tömeg több külső jelből megérezte. Julius 20-ikán délben a bibornokok, kik Rómába összegyűltek, egymásután hajtattak a Vatikánba, valamint több más előkelőség. Az orvosok jelentése is reménytelenűl hangzott az elmúlt éjről. Még a pápa halála előtt, délután három órakor öt bibornok elhagyta a pápa halálos ágyát, mert a hosszas haldoklás nagyon fölizgatta őket.

 

Nehány pillanattal négy óra előtt a beteg kisérletet tett, hogy fölemelkedjék, de visszahanyatlott. Már nem ismert meg senkit. Nehány percz mulva már halott volt. Oreglia bibornok, a camerlengo, kire e pillanattól fogva a Vatikán fölötti igazgatás joga szállt, zokogva távozott.

 

A nemesi gárdisták meggyújtották az előkészített gyertyákat és körűlállották a halott ágyát. Róma harangjait meghúzták és a templomokban kitették az oltári szentséget. Oreglia bibornok a szokásos szertartások közt nemsokára megjelent a halottas szobában.

 

A halottat egy másik terembe vitték, sötétvörös selyemruhába öltöztették, fejére tiarát tettek és lábára fehér czipőt húztak. Csak négy, a halottas ágy mellett elhelyezett viaszgyertya világította be a vörös damaszttal bevont helyiséget. Virág nem volt látható, mert koszorúk elhelyezését a szertartások tiltják. Két nemesi gárdista áll őrt a halott mellett.

 

Másnap a Vatikán orvosai végrehajtották a bebalzsamozást. A bebalzsamozáskor a pápa szivét kristály urnába helyezték, az urnát egy pápai jegyző jelenlétében lezárták s a Vatikán bazilikájának sírboltjában az előbbi pápa, IX. Pius szivét magába foglaló edény mellé tették. Kilencz napig tartó halott szertartások illetik meg a meghalt pápát.

 

Ez alatt három napig a ravatalon, a Péter-templomban terítik ki. XIII. Leo pápa holttestét julius 22-én este vitték át a Szent Péter templomba, a bebalzsamozás után fehérbe öltöztették, rátették a fehér prémes vörös köpenyt s fejére sipkát, lábára aranynyal hímzett vörös czipőt húztak. A holttestnek a trónteremből a Péter-templomba való szállítása olyan szertartással történt, a minő a körmeneteken szokás, melyeken részt vesz a pápa.

 

A székhordók vitték a pápa holttestét, körülvéve a nemes testőrségtől és a pápai csapatok tisztjeitől. Oldalt papok mentek égő gyertyákkal. Majd közvetlenűl a holttest mögött a Pecci-család tagjai mentek. A Szent-Péter-téren a szertartás közben nagy néptömeg gyűlt össze. Háromnegyed kilenczkor érkezett a menet a főegyház előcsarnokába.

 

A pápa holttestét a Vatikán és a székesegyház összes papsága fogadta. A székesegyház villamosan volt kivilágítva. A menet az oltárig vonúlt, mely előtt a holttestet ravatalra emelték. Julius 23-án reggel hat órakor a Péter-templomost megnyitották a közönség számára. Róma népe ott tolong a nagy templom előtti téren és ezrével járúl a ravatalhoz.

 

Az első nap legalább is negyvenezren nézték meg a halottat. A bibornokok kongregácziója julius 23-ikán elhatározta, hogy a temetés szombaton, julius 25-ikén lesz. A pápaválasztó konklave julius 31-ikén kezdődik. A konklave megtartására a kellő intézkedéseket a pápa halála után azonnal megtették. Vatikánban hatvanöt két vagy három szobás lakást rendeznek be, melyekben a biborosok titkáraikkal és személyzetökkel laknak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A pápa kamarása hírt ad a pápa állapotáról Oreglia bíbornok imát mond az előtt az urna előtt ,melybe a balzsamozás után XIII. Leo pápa szívét helyezték
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98