Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Az új üstökösről

Azoknak, kik az elmúlt napokba a Hattyú csillagképéből jönni látszó és Delta Akvaridáknak nevezett hulló csillagokat észlelték, nem kerülhette el figyelmét a Gönczölszekerében feltűnt új üstökös, melynek fényerőssége egy harmadrangú csillagéval vetekszik. Az élesszemű türelmes megfigyelő továbbá azt is láthatta, hogy ez az új jelenség már rövid két óra múlva helyét tetemesen megváltoztatja, mint az üstökösök teszik, melyek rettenetes gyorsasággal száguldozzák be a végtelen űrt.


A világűr eme hirtelen felbukkanó, de gyorsan el is tűnő vándorait - sokáig rendszertelennek tartott megjelenésükkel és kifürkészhetetlen sajátságaikkal – a legnagyobb titokszerűség övezte. Mi sem természetesebb, mint hogy a miszticzizmus korában – mikor még a természettudományok nem állottak azon a fokon, hogy e különös égi tünemények helyes magyarázatát adhatták volna – a legképtelenebb dolgokat tulajdonították nekik. Nem egyszer megtörtént, hogy egy-egy nevesebb asztrologus, csillagjós, végenyészetet hirdető jövendöléseivel rettegésbe hozta az egész emberiséget.


A mai asztronomia egészen más világításban tünteti fel eme egykor háborút, pusztulás és múlást jelentő érdekes égi jelenségeket. Tudjuk igen jól, hogy az üstökösök s míly meglepő és gyakran félelmet gerjesztő megjelenések is, mégis egészen ártalmatlanok, mert laza tömegük semmiféle észrevehető változást a bolygókon és azok pályáján elő nem idéz, sőt ellenkezőleg épen ez utóbbiak zavarják meg mozgásaikban az üstökösöket s változtatják pl. parabolikus pályájukat olykor elliptikussá.


A most látható üstököst Borelli pillantotta meg először Marseilleben a junius 21-éről 22-ikére virradó éjjel. Eleinte a Hattyú képében volt látható, mint hetedrendű csillag, később már a Sárkányban, míg most már a Nagy-gönczöltől délfelé szabad szemmel tisztán kivehető. Pályája az eddigi megfigyelések szerint parabolikus s jelenleg a nap felé tart, csóvája pedig folyton nagyobbodik.


Tömege oly laza, hogy – miként az Ó-Gyallán julius 28-án este 11 órakkor készített s mellékelt rajzomon látható – még egy negyed-, ötödrendű csillag is áttetszik rajta. ( Az ábrán az üstökös magjától kissé balra felfelé egy fekete pont jelzi az áttetsző csillagot.) Ugyanez nap estjén dr. Konkoly Thege Miklós, az itteni csillagda neves igazgatója spekrtoszkopiai vizsgálat tárgyává tette az üstököst s úgy találta, hogy ennek anyaga is, mint rendesen, túlnyomóan a szénhidrogén gázokból áll. A spektrumban a szénhidrogén vonalai feltűnő szépen voltak láthatók.


A mint naprendszerünkben körútját elvégezte, 60,000 km. hosszú csóvája ismét kisebbedni fog, míg végűl teljesen eltünik szemünk elől, hogy más, a mienkénél talán hatalmasabb naprendszerekben folytassa kalandozásait.
Massány Ernő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Barcsai-Fehér Géza - Michel Angelo
A szirt előtt, a zúgó ár felett Merengve szőtt nagy álomképeket: ...
Ványa és Szalay az első a Jánoshegyi síversenyen Ványa és Szalay az első a Jánoshegyi síversenyen
Magyar Sí Szövetség vasárnap délelőtt a jánoshegyi nagysáncon kitűnő...
Az aranymérleg kötelezővé tétele Az aranymérleg kötelezővé tétele
Bud János pénzügyminiszter legutóbbi parlamenti beszédében...
A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club versenye
100 m síkfutás. 1. Hadházi Dezső DTE 13 mp. 2. Papp Sándor DEAC. ...
Laczkó Géza: A francia lélek körül Laczkó Géza: A francia lélek körül
A Nyugatban megjelent cikkem szóbeli és írásbeli elégedetlenséget...
A német birodalmi kancellár pöre A német birodalmi kancellár pöre
Még el sem simultak a Harden – Moltke pörnek hullámai és a...
Vázsonyi Vilmos föltűnést keltő cikket irt a Neue Freie Presse vasárnapi számába Vázsonyi Vilmos föltűnést keltő cikket irt a Neue Freie Presse...
Ugy hallom, hogy a kormányt támogató Wolff-Zichy-párt ülésén az egyik...
Népipari kiállítás a régi országházban Népipari kiállítás a régi országházban
Érdekes kiállítás nyílt meg a napokban a régi ideiglenes...
Az anyaczárné élete Az anyaczárné élete
A Romanov-család végzete lesújtott az anyaczárnéra is. Ő III. Sándor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98