Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

A póttartalékosok behívása

A közös hadsereg deczember 20-ikán kiadott rendeleti lapja közös hadügyminiszteri rendeletet tartalmaz, mely szerint a magyar póttartaléknak három utolsó sorozási évfolyambeli, rendelkezésre álló legénysége és az 1903 deczember 31-ikével a tartalék első évfolyamába kerülő magyar állami illetőségű legénység az 1902-ben besorozott ujonczállomány keretében hivassék be tényleges szolgálattételre, illetőleg a tartalékba való áthelyezés időpontján tul is oly mértékben tartassék vissza, a mennyiben a tényleges létszám teljessége föltétlenül megkívánja.


E szerint a deczember 31-ikével az első tartalékos évfolyamba kerülő legénység, mely még ténylegesen szolgál és a melynek szabadságolását illetőleg az 1903 deczember 15-ikén kelt rendelet alapján folyó év végéig intézkedés nem történt, ez időponton túl is tényleges szolgálatban hagyandó. A gyalogságnál, vadász és egészségügyi csapatoknál csak póttartalékosok vonhatók be. A haditengerészetnél a kivételes tényleges szolgálattételt teljesen el lehet hagyni. A nem tényleges legénység 1904 február 1-ére hivandó be. Az 1901-ik sorozó év póttartalékosai, kiket az 1903 deczember 7-ikén kiadott rendelet alapján kellene fegyvergyakorlatra behivni, ha az 1902-ik évi póttartalékosok száma nem volna elegendő, e fegyvergyakorlat idején túl is bentartandók teljes szolgálatra. A magyar lovasságnál, tábori tűzérezredeknél és vonatosztályoknál, a hogy januárra elrendeltetett, továbbra is időszakonkint behivandók a fegyvergyakorlatra köteles tartalékosok 28 napos fegyvergyakorlatra.

 

A kivételes szolgálati idő beszámítására vonatkozólag vonatkozólag az eddig való intézkedések érvényesek. Boszniában, Herczegovinában, mivel ott a harczképesség és hadikészültség egy perczre sem csökkenthető, teljesen elkerülhetetlen az 1888. évi XVIII. törvényczikknek már január elsejével való oly értelmű alkalmazása, hogy a harmadik évet már kiszolgált és deczember 31-ikével a tartalék első évfolyamába áthelyezendő katonák mindaddig tényleges szlgálatban visszatartassanak, míg az 1903. évfolyambeli ujonczok kiképezve nincsenek. Ez csak abban az esetben lett volna elkerülhető, ha a Ház asztalán fekvő ujoncztörvényjavaslat november 23-ig törvényerőre emelkedett volna. A deczember után bentartott katonáknál ezen utánszolgált időt a köteles harmadik fegyvergyakorlatnak fogják betudni, úgy hogy ezek szabadságoltatásuk alkalmával, mint a hadseregben való összes fegyvergyakorlati kötelezettségeiknek eleget tett tartalékosok bocsáttatnak haza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gömbös és Friedrich kormányprogramot adtak a — régi képviselőházban Gömbös és Friedrich kormányprogramot adtak a — régi...
A közelmult hetekben lezajott fajvédő vezérkar főnöke, Gömbös Gyula,...
A nagyváradi katasztrófa A nagyváradi katasztrófa
A nagyváradi házbeomlás, bűnös könnyelműségnek az eredménye. Az...
A MAC handicap versenye A MAC handicap versenye
Vasárnap délután 4 órakor rendezte a MAC junius 23-ikáról elmaradt öt...
Beteg emberek segítő széke Beteg emberek segítő széke
Azok a fiuk, akik az öreg gyenge és beteg embereket kigúnyolják...
Népipari kiállítás. Népipari kiállítás.
Az Országos Magyar Bokréta Szövetség a Nemzeti Szalónban népipari...
Nagy vasúti szerencsétlenség Nagy vasúti szerencsétlenség
Senecs (Amerika) közelében borzalmas vasuti szerencsétlenség történt....
„Telefonos Frici” ritka szerencséje „Telefonos Frici” ritka szerencséje
Barna szemű, barna haju, sovány huszéves fiatalember Telefonos Frici,...
Tudósok, akik fel akarták a világot forgatni Tudósok, akik fel akarták a világot forgatni
- Felforgatni a világot - kérdezhetné valaki csodálkozva, hiszen...
Gáspár Jenő amatőrtréner lett Gáspár Jenő amatőrtréner lett
Megírtuk már, hogy a MAC ebben az évben amatőr trénerekkel fog...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98