Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

A póttartalékosok behívása

A közös hadsereg deczember 20-ikán kiadott rendeleti lapja közös hadügyminiszteri rendeletet tartalmaz, mely szerint a magyar póttartaléknak három utolsó sorozási évfolyambeli, rendelkezésre álló legénysége és az 1903 deczember 31-ikével a tartalék első évfolyamába kerülő magyar állami illetőségű legénység az 1902-ben besorozott ujonczállomány keretében hivassék be tényleges szolgálattételre, illetőleg a tartalékba való áthelyezés időpontján tul is oly mértékben tartassék vissza, a mennyiben a tényleges létszám teljessége föltétlenül megkívánja.


E szerint a deczember 31-ikével az első tartalékos évfolyamba kerülő legénység, mely még ténylegesen szolgál és a melynek szabadságolását illetőleg az 1903 deczember 15-ikén kelt rendelet alapján folyó év végéig intézkedés nem történt, ez időponton túl is tényleges szolgálatban hagyandó. A gyalogságnál, vadász és egészségügyi csapatoknál csak póttartalékosok vonhatók be. A haditengerészetnél a kivételes tényleges szolgálattételt teljesen el lehet hagyni. A nem tényleges legénység 1904 február 1-ére hivandó be. Az 1901-ik sorozó év póttartalékosai, kiket az 1903 deczember 7-ikén kiadott rendelet alapján kellene fegyvergyakorlatra behivni, ha az 1902-ik évi póttartalékosok száma nem volna elegendő, e fegyvergyakorlat idején túl is bentartandók teljes szolgálatra. A magyar lovasságnál, tábori tűzérezredeknél és vonatosztályoknál, a hogy januárra elrendeltetett, továbbra is időszakonkint behivandók a fegyvergyakorlatra köteles tartalékosok 28 napos fegyvergyakorlatra.

 

A kivételes szolgálati idő beszámítására vonatkozólag vonatkozólag az eddig való intézkedések érvényesek. Boszniában, Herczegovinában, mivel ott a harczképesség és hadikészültség egy perczre sem csökkenthető, teljesen elkerülhetetlen az 1888. évi XVIII. törvényczikknek már január elsejével való oly értelmű alkalmazása, hogy a harmadik évet már kiszolgált és deczember 31-ikével a tartalék első évfolyamába áthelyezendő katonák mindaddig tényleges szlgálatban visszatartassanak, míg az 1903. évfolyambeli ujonczok kiképezve nincsenek. Ez csak abban az esetben lett volna elkerülhető, ha a Ház asztalán fekvő ujoncztörvényjavaslat november 23-ig törvényerőre emelkedett volna. A deczember után bentartott katonáknál ezen utánszolgált időt a köteles harmadik fegyvergyakorlatnak fogják betudni, úgy hogy ezek szabadságoltatásuk alkalmával, mint a hadseregben való összes fegyvergyakorlati kötelezettségeiknek eleget tett tartalékosok bocsáttatnak haza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Így ürítik ki Berlint! Így ürítik ki Berlint!
A Das Reich legujabb száma "Utazás a biztonságba" címmel és "A...
Az orosz czár betegsége Az orosz czár betegsége
Miklós czár és családja a telet birodalma déli részén, a...
A forgalmi adó megbénítja a háziipart A forgalmi adó megbénítja a háziipart
A forgalmi adó és a vasúti tarifa emelése a háziipari cikkek...
A MAC. nemzetközi versenye A MAC. nemzetközi versenye
A MAC nemzetközi versenye ismét oly hosszura nyulott, hogy a...
A repülés vértanui A repülés vértanui
Szomoruan érdekes képcsoportot mutatunk be olvasóinknak. A felénk...
A kormánybiztos közbejöttével megszervezett testületekre bízták Nagy-Budapest tüzelőszerellátását és szállítását A kormánybiztos közbejöttével megszervezett testületekre bízták...
Nagy érdeklődést keltett a hivatalos lap legutóbbi két közlése,...
Bánffy Dezső felszólalása Bánffy Dezső felszólalása
Ma fölszólalt báró Bánffy Dezső is, a ki megütközött rajta, hogy...
Poincare Metz-ben kijelentette Poincare Metz-ben kijelentette
Poincare miniszterelnök Moselle megye polgármestereinek diszebédjén,...
Akkumulátorral dolgozó nyomdagép Akkumulátorral dolgozó nyomdagép
Ha olvasóink utjukban elmennek ujságpalotánk előtt s lenéznek a mély...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98