Dtum
Login with Facebookk
1902 | Január

Vita az ujonczok számáról

A Ház ezután két ülésben katonai ügyekkel foglalkozott, s két törvényjavaslatot fogadott el. Az egyik szól az ujonczjutalék mennyiségének megajánlásáról, vagyis azon lejárt törvénynek ez év végeig való hosszabbításáról, melyet az osztrák zűrzavarok miatt alkotmányos uton eddig megujitani nem lehetett. Ép ezért a függetlenségi párt közjogi szempontból támadta meg a törvényjavaslatot, mert nem lát rá biztosítékot, hogy a javaslat Ausztriában alkotmányos uton intéztetnék el.

 

A második törvényjavaslat az idei ujonczozásról szól. Ezt is hasonló okokból ellenezte a függetlenségi párt, melynek egyes szónokai előhozták egy napilapnak a horvát honvédség tisztikarának szelleméről irt czikkét is. Báró Fejérváry Géza honvédelmi minszter tiltakozott az ilyen „irkafirkák” ellen, mint ő mondá. A miniszter mind a két törvényjavaslatnál felszólalt, s az ellenzék támadásaira felelvén, olykor derültséget okozó megjegyzéseket is tett. Nyilatkozataiból legfontosabb, hogy az ujonczok számának legközelebbi fölemelésére előkészített, s hogy a katonai uj büntetőtörvénykönyvről bejelentette, hogy április végén az igazságügyminiszter kezében lesz.


Ezek után a helyiérdekű vasutakról szóló törvényjavaslatok kerültek napirendre. Aztán folytatja a Ház a megyei pénzek kezeléséről karácsonykor félbeszakadt vitát. Ezt most a miniszterelnök betegsége miatt nem folytathatta.

A vitákból a következőket közöljük. A január 18-iki ülésen volt napirenden az ujoncz jutalék számának megajánlása.
Münnich Aurél a bizottság előadója elfogadásra ajánlja, mert a törvényjavaslat a régi törvény érvényességének az 1902. év végéig való meghosszabbitásáról szól.


Tóth János (a függetlenségi Kossuth-pártból) nem tartja törvényes eljárásnak, hogy a legsulyosabb adóról, a véradóról immár négy éve lejárt törvényt igy mellékesen tatarozzák, s a honvédelmi miniszter a negyedik évben is előáll a lejárt törvény ideiglenes meghosszabbitásával. Nem szavazhat meg ujonczot oly védőszervezetnek, mely teljes tagadása állami függetlenségüknek. Tiltakozik az ujonczjutalék tervezett fölemelése ellen is, mert a magyar nemzet nem ágyutöltelék, melyet szaporodásának arányában lehet katonai czélokra fölhasználni. Határozati javaslatot ad be, mely szerint azért, mert törvény szerint az osztrák alkotmány-válság miatt alkotmányosan meg nem állapitható az ujonczok száma, határozza el a képviselőház, hogy a törvényjavaslatot nem fogadja el, s utasitja a kormányt, hogy a magyar önálló hadsereg fölállitásáról és szervezéséről törvényjavaslatot nyujtson be. (Zajos helyeslés a szélsőjobboldalon.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A hágai konferenczia eredménye A hágai konferenczia eredménye
Aug. 17-ikén tartotta záróülését a hágai békekonferenczia. Ez ülésen...
Tass József - Anyám Tass József - Anyám
Anyám, a bánat fellege Örökké mért borít? Lila Szemed mit néz, hogy...
Magyar - horvát történelmi vita Magyar - horvát történelmi vita
Gróf Héderváry gyakorlati politikus, - a mult sokkal kevésbbé érdekli...
Az Athletic News – Hercog Edéről Az Athletic News – Hercog Edéről
A multé már a stockholmi olympiász, de az ujságiró még nem térhet...
Külföldön vásárolták és július végén üzembe helyezik a második „magyar” Duna-tengeri hajót Külföldön vásárolták és július végén üzembe helyezik a második...
Román részről eddig sem tanusítottak különös előzékenységet a magyar...
Szétlőtt angol Szétlőtt angol "csata-szörny."
Cetarpillarnak, más néven tanks-nak nevezik az angolok azokat a...
Csizma és dinnye Csizma és dinnye
Kunder miniszter hagyatékából maradt itt megállapodás, amely a Bata...
A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a hírhedt Landau gyilkosság egyik szereplője A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a...
Vasárnapra virradó éjszaka a rendőr az Ördögorom -csárdánál, a...
Lueger utóda Lueger utóda
Ismeretes, hogy az osztrák politikai irányzata az utóbbi évek óta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98