Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Eltörölték a cukorprémiumot

Hosszabb vita indult meg a brüsszeli nemzetközi czukor-egyezménynek törvénybe iktatásáról.

Ugyanis a czukor-termelés nagy növekedésével a kormányok a külföldnek czukorral való ellátására a gyárosokat azzal serkentették, hogy a mely gyáros külföldre vitt czukrot, az a kiszállitott áru mennyisége után állami segélyt, premiumot kapott.

 

Magyarországon is virágzásnak indult a czukor-ipar és a czukorrépa termesztése.

A premiumokat azonban sok államban igazságtalannak találták és a Brüsszelben tanácskozásra összegyült államok képviselői el is törölték. A czukorgyárak igy állami jutalmakban nem részesülnek. A premiumok eltörlése a magyar állami kincstárban öt millió korona megtakaritásnak felel meg egy esztendő alatt. Következése egyszersmind az is lesz, hogy a czukor ára lejebb száll. E czukor-javaslatot mindenik párt elfogadta.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kiviteli jutalom
Szabóné Fricska Anna

A kiviteli jutalmat (a korabeli szövegekben gyakran kiviteli prémium) a külföldre vitt áruk után a kivivőnek (exportőrnek) fizeti az állam.
Lényegében kifelé ható vámvédelem, mert az  állam a saját polgárait előnyhöz juttatja a külpiaci versenyben.  A jutalmazott árucikk a jutalom nagyságával egyenlő mértékben olcsóbbá válik, de ugyanakkora haszonhoz juttatja a termelőt, mint az elérhető legmagasabb eladási ár mellett a nem jutalmazott áru.


Az állam a kivitelre dolgozó, fejlesztendő iparágakat részesíti előnyben.
Így tulajdonképpen azon állam fogyasztásának is kedvez, amelynek lakosai vásárolják a kiviteli jutalommal versenyképessé tett árut. Az európai államok időről időre kezdeményezik hol országonként, hol együttesen a még meglevő kiviteli jutalmak megszüntetését. Magyarországon a szesznek és a cukornak van hosszú ideje ez a kiváltsága.


Az 1888. évi  XVII. törvény a cukoradó mellett meghatározta a kiviteli jutalom összegét is: métermázsánként 11 forint adót kellett fizetni, a kiviteli jutalom (a cukor minősége szerint) szintén métermázsánként  1 forint 50 – 2 forint 30 krajcár.  A törvény a kiviteli jutalom teljes összegét is megszabta: a Monarchiában évente 5 millió forint fizethető ki.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98