Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Mit tartalmaz az 1902-es kiegyezés?

Mindnyájan oly feszült érdeklődéssel vártuk a mult év utolsó napja óta: hogy milyen a kiegyezés.

Erre nézve a magyar képviselőház január 16-iki ülésében nyilatkozott Széll Kálmán miniszterelnök, a mennyiben nagy vonásokban megismertette az osztrák kormánynyal megállapitott közgazdasági és pénzügyi egyezmények tartalmát. A kiegyezést Széll Kálmán akképp jellemezte, hogy ez a kiegyezés nem egyoldalúan jó az egyik félnek, nem egyoldaluan rosz a másiknak, hanem mind a kettőnek jó, mert a két állam érdekeit méltányosan érvényesiti.

  

Legfontosabb új része a kiegyezésnek a vámtarifa.

Az alkudozások hosszúra nyúlásának ez volt a fő oka. Mert Ausztriának, mint fejlett iparu államnak s Magyarországnak, mint tulnyomólag mezőgazdasági államnak a vámpolitikában sok tekintetben eltérők, sőt ellentétesek az érdekei. Ezeket nem könnyű dolog volt összeegyeztetni, méltányosan kiegyenliteni.

 

S ezt a kiegyenlitést még jobban megnehezitette az a védvámos mozgalom.

Ennek élén Németország áll, s ez az új német vámtarifában oly határozott kifejezésre jutott. A magyar és osztrák kormány által hosszú alkudozás után végre megállapitott vámtarifán meglátszik a német vámtarifa hatása. A mezőgazdasági vámtételek szórul-szóra megegyeznek a német vámtarifa tételeivel. Ezek a vámtételek elégségesek arra, hogy a vámhatáron át idegen gabona nem igen kerülhet be, a mi gabonaárainkra emelőleg hathat mert biztositja a magyar termelőknek az osztrák piaczot.

  

Nagyfontosságú részei az új kiegyezésnek az állatforgalomra vonatkozó intézkedések.

Hosszú és heves küzdelem folyt e kérdésekben a két kormány között. A magyar kormánynak azonban végre is sikerült megmenteni az állatforgalom szabadságát, melyet az osztrák agráriusok s ezek érdekében kormányuk szeretett volna korlátozni. 

Csupán egy pontban engedett a magyar kormány.

Beleegyezett abba, hogy a sovány sertések csak az osztrák kormánynak esetről-esetre megadandó engedélyével lesznek kivihetők Ausztriába és pedig csak akkor, ha előbb magyar állami állatorvos felügyelete alatt alkalmas helyen 35 napi vesztegzárnak vettettek alá. A sovány sertések kivitele Ausztriába tehát nagyon meg lesz nehezitve. Azonban sovány sertésekből csupán 5-6 millió koronát tesz évi kivitelünk, mig kövért sertést 50-60 millió korona értékben viszünk ki. Ez utóbbiak szabad kivitele pedig biztositva van.

  

Engedményt tett ezenkivül Magyarország

az ipari nyersanyagok vámmentessége által, továbbá a dunai hajózás adómentességének megadásával, mig viszont Ausztria a mi állampapirjainkra vetett járadékadó megszüntetését nyújtja engedményül. A tiroliaknak régi joguk volt gabonavámot szedni s ez most is megmaradt, de mi emlitésre méltó anyagi áldozatot e helyi vám további fentartása által nem hozunk.

  

A kormányok megállapodásai természetesen csak a törvényhozások hozzájárulásával válnak végérvényesekké.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98